Aktuelno iz kulture

Književni razgovori o Branku Radičeviću u Studentkom kulturnom centru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2024

-

11:35

Književni razgovori o Branku Radičeviću u Studentkom kulturnom centru
Književni razgovori o Branku Radičeviću u Studentkom kulturnom centru - Copyright Wikipedia.org/Materialscientist

veličina teksta

Aa Aa

Književna tribina pod nazivom "Branko dva veka kasnije: U školama i na univerzitetu" povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Branka Radičevića održaće se 16. oktobra u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. 

U razgovoru o baštini velikog srpskog pesnika učestvuju Nenad Nikolić, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i profesori srpskog jezika i književnosti Mirjana Stakić, Sanja Štrbac i Vladimir Milojević. Razgovor moderira književnica Vesna Kapor. 

Nikolić u najavi tribine podseća da je pojava Brankovih "Pesama" 1847. ostavila ogroman utisak na njegove savremenike i da su se sudovi o njemu u međuvremenu kretali između "brankomanije i potcenjivanja". 

Plakat/Promo

 

"Kako je danas? Da li nam Branko i dalje nešto bitno govori ili ga se sećamo samo povodom jubileja, kao pesnika mladosti našeg jezika i naše sopstvene mladosti, ali koje smo prerasli? Možemo li u Branku prepoznati dubinu koju su mu prečesto odricali i oni koji su ga voleli?", pita se profesor.

"Ako se na Branka kao pesnika mladosti i može gledati sa visine naše zrelosti, romantičarski pesnik Branko navodi nas da pitajući se o ispraznosti svakodnevice i čovekovoj nezadovoljivosti – koje ni danas nisu manje, naprotiv – dođemo do večitih pesničkih i filozofskih pitanja o čoveku, duši, životu, smrti, onostranosti, prirodi, svetu. Njih je romantizam iznova postavio sa novom snagom poteklom iz otkrivenosti Ja kao središta, ali koje je samo bez središta: taj temeljni paradoks odjekuje u različitim vidovima kroz Brankove najbolje pesme i poeme. Čitajmo ih povodom dvestote godišnjice njegovog rođenja pažljivo, iznenadićemo se koliko nam mogu biti bliske", zaključuje Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura