Aktuelno iz kulture

Još jedan dobitnik Prickerove nagrade gostuje u Novom Sadu: Riken Jamamoto na Kaleidoskopu kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

13:32

Još jedan dobitnik Prickerove nagrade gostuje u Novom Sadu: Riken Jamamoto na Kaleidoskopu kulture
Još jedan dobitnik Prickerove nagrade gostuje u Novom Sadu: Riken Jamamoto na Kaleidoskopu kulture - Copyright Promo/Tom Welsh

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad od prošle godine, zahvaljujući Kaleidoskopu kulture, postao je neizbežna lokacija za dobitnike najprestižnijeg svetskog priznanja u arhitekturi - Prickerove nagrade. Te godine, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture, u novosadskom Distriktu predavanje je održao dobitnik Prickerove nagrade, arhitekta Alehandro Aravena pred više od 2000 ljudi. 

Ovaj trend se nastavlja i ove godine, kada u Novi Sad stiže aktuelni dobitnik Prickerove nagrade, japanski arhitekta Riken Jamamoto. Najprestižniju nagradu dobio je za svoje projekte koji za cilj imaju negovanje zajednice i povezivanje ljudi zamagljujući granice između javnog i privatnog u prostoru. Tokom pet decenija duge karijere, izgradio je brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, muzeje, čak i jednu vatrogasnu stanicu. Neki od značajnih radova su univerziteti Nagoya Zokei, Hakodate, Saitama, THE CIRCLE na ciriškom aerodromu, muzej umetnosti Yokosuka. Takođe, radio je na projektima mešovite namene, zgrade i stambene komplekse u Kini, Južnoj Koreji i Tajvanu. 

Rođen 1945. godine, Jamamoto je 53. po redu dobitnik ovog prestižnog priznanja, ujedno i deveti iz Japana, a svoj trag u arhitekturi ostavio je pre svega projektima koji imaju za cilj negovanje zajednice. Rođen u Pekingu, Kina, Jamamoto je studirao arhitekturu na Univerzitetu Nihon, Univerzitetu umetnosti u Tokiju i Univerzitetu u Tokiju pre nego što je osnovao svoj studio – Yamamoto & Field Shop Co – 1973. godine. 

Japanski arhitekta Riken Jamamoto u subotu 28. septembra dolazi u novosadski Distrikt u okviru nedelje arhitekture aktuelnog sedmog Kaleidoskopa kulture, gde će održati predavanje od 20.30 časova. 

Ulaz je slobodan uz prijavu putem linka. 

Prickerova nagrada za arhitekturu se godišnje dodeljuje živim arhitektama od strane Hajat fondacije, koju vodi porodica Pricker. Nagrada se dodeljuje arhitekti, čije delo, iskazuje kombinaciju talenta, vizije i posvećenosti. Smatra se najvrednijom svetskom nagradom za arhitekturu, a često se naziva i "Nobelova nagrada za arhitekturu". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura