Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za "Filmske susrete" u Nišu: Na programu dvanaest filmova, među kojima i nacionalna premijera "Megdana"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2024

-

11:12

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Nišu sutra počinje 59. festival glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti. Do 30. avgusta u zvaničnom programu biće prikazano 12 filmova, dva gostujuća filma i brojni prateći programi, a organizatori ove godine najavljuju prisustvo mnogo većeg broja glumaca, nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Cilj je, kako kažu, da se vrati stari sjaj festivalu u susret sledećem, koji će biti jubilarni šezdeseti.

Nagrada za životno delo "Pavle Vujišić" ove godine biti posthumno dodeljena Žarku Laušević, a preuzeće je njegova supruga Anita. Druga nagrada koja će biti dodeljena po redovnoj proceduri je nagrada koja se dodeljuje Svetozaru Cvetkoviću. 

Gradonačelnik Niša ključeve grada tradicionalno će predati glumcima, a festival otvara jedan od najvećih domaćih bioskopskih hitova ove godine - film "Za danas toliko" Marka Đorđevića. Niška publika će sve do 30. avgusta moći da uživa u ostvarenjima kao što su "Nedelja", "Čuvari formule", "Poslednji strelac", "Megdan: između vode i vatre", "78 dana", "Heroji Halijarda", "Sunce mamino", "Ruski konzul" i "Živi i zdravi", dok će poslednje večeri biti prikazani filmovi "Jorgovani" i "Radnička klasa ide u pakao".

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Dejan Dabić, selektor festivala i filmski kritičar, za Euronews Srbija ističe dve premijere na ovogodišnjem festivalu.

"Jedna je nacionalna, to je film 'Megdan' sa Viktorom Savićem u glavnoj ulozi, koji je u Napulju dobio nagradu, a sada je prikazan na festivalu u Sarajevu, dok nas srpska premijera očekuje na našem festivalu. Drugi film koji je premijerni za Niške gledaoce je '78 dana' Emilije Gašić, koji je premijeru imao u Roterdamu, a nacionalnu na Paliću gde je i pobedio", naglašava Dabić. 

"Od ostalih filmova istakao bih na zatvaranju dva premijerna filma - jedan je premijera za Niške gledaoce, to je film 'Služba' rediteljski debi poznatog glumca i odnedavno i scenariste Andrija Šepetkovskog, kratki igrani film sa Vesnom Trivalić, Mladenom Nelevićem, i dugometražni dokumentarac ('Izvan vremena') o Biljani Krstić", dodaje selektor festivala. 

On je rekao da ove godine imaju "veoma agilnog" umetničkog direktora Andiju Miloševića i da očekuje da će ovogodišnji festival proteći u dobroj atmosferi.

"Što se tiče 60. izdanja, to nas obavezuje da počnemo malo ranije sa pripremama, ali ja mislim da to obavezuje i naše društvo da sa malo većim iznosom sredstava podrži ovaj naš najstariji festival kada je reč o dugometražnom igranom filmu", istakao je Dabić. 

Komentari (0)

Kultura