Aktuelno iz kulture

Počinje Festival Krokodil: Književno utočište za sve generacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2024

-

11:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Festival Krokodil održava se šesnaesti put pod sloganom "Gimme Shelter". Od sutra pa do nedelje u Beogradu će se okupiti značajna imena domaće, regionalne i evropske književnosti i društveno-političkog aktivizma.

Vladimir Arsenijević, pisac i programski urednik Festivala Krokodil kaže da je za moto ovogodišnjeg izdanja odabran naziv čuvene pesme Rolling Stones-a iz 1969. godine, koja je obeležila atmosferu koja je vladala krajem šezdesetih.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Te godine su počele sa velikim optimizmom koji ima veze sa činjenicom da je nakon Drugog svetskog rata došlo do perioda velikog progresa i rodila se kultura mladih, ali je već krajem šezdesetih zavladala jedna apokaliptična atmosfera vezana za rat u Vijetnamu. To je bilo doba studentskih demonstracija, velikih nemira u Evropi, u Sjedinjenim Američkim Državama i vladao je osećaj da stvarnost nije stabilna, da u svakom trenutku može da implodira. Mislim da mi danas delimo taj osećaj koji je multipliciran činjenicom da su savremeni mediji neprestano sa nama, da sve informacije dobijamo u realnom vremenu, da nas se sve tiče, da geografske udaljenosti više ne predstavljaju prepreku za put informacija i to sve zajedno rezultira jednom jako velikim akutnim osećajem nesigurnosti koji mi delimo. To je naprosto osećaj sveta koji je danas sa nama", kaže Arsenijević za Euronews Srbija.

Bogat program Krokodil Festivala

Posetioce Krokodila očekuje uzbudljiv prepodnevni i popodnevni program u Debatnoj, Dečijoj i Chill Out Zoni kao i bogat večernji literarno-muzički šou na glavnom stejdžu.

"Poslednjih nekoliko godina su se naši debatni, dnevni programi odvijeli na različitim mestima u gradu, međutim od prošle godine su mi to sve odlučili da postavimo na prostor ispred Muzeja Jugoslavije. Sve radi tokom celog dana. Dnevni programi su besplatni i zaista su fenomenalni, a na našem sajtu krokodil.rs ljudi mogu da dobiju informaciju o njima", kaže Arsenijević. 

 

Kada je reč o večernjem programu, u petak, sobotu i nedelju, pres stranih zvezda, poznatih i voljenih regionalnih pisaca, mladih autora, uz muzičke programe i narazličitije dodatne programe. 

Na bini "u fontani" ove godine naći će se četvoricu korifeja savremene evropske (i ne samo evropske) književnosti. Matijas Enar iz Francuske, Arnon Grunberg iz Holandije, iračko-finski autor Hasan Blasim kao i dobro poznati prijatelj festivala, književnik i ukrajinski prevodilac sa srpskog jezika, Andrij Ljubka.

Stižu i regionalne zvezde. 

Plakat

 

"Sa Dubravkom Stojanovićem razgovaraćemo o revizionističkim težnjama i zloupotrebi misteriografije u cilju identitetskih politika. Domaća publika voli i Rumenku Bužarovsku, a ona se ove godine pojavljuje u svojstvu moderatorke i pokretačice jednog fenomenalnog programa, koji se zove 'Pič Prič'. Reč je o jako interesantnom feminističkom festivalu pripovedanja, gde ćemo imati prilike da čujemo nekoliko jako interesantnih gošći, koje će pripovedati na temu 'Moralno i oralno'", kaže Arsenijević.

Na čuvenoj KROKODILovoj sofi ove godine vodiće se razgovori sa legendarnim rok-fotografom Brajanom Rašićem i glumcem i piscem iz Sarajeva, Feđom Štukanom. Za muzičke nastupe zadužene su jedinstvena Duda Buržujka, istančana Jelena Petošević i Ane Paška koja na uzbudljiv način kombinuje elemente muzičkog nastupa i teatarskog performansa. 

Sve to vodi KROKODILovoj publici veoma dobro poznat dvojac – Mima Simić i Daško Milinović.

"Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?"

U okviru Debatne zone premijerno će se dogoditi B2B susreti srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom Meet me in Belgrade za koje se nadamo da će postati tradicionalni program našeg festivala, vodiće se razgovori Jedan na jedan s nekim od najistaknutijih autora iz večernjeg programa, gledaće se dokumentarni film "Ukradena deca Ukrajine", razgovarati o budućnosti književnih i prevodilačkih rezidencija ali i o skrivenim uticajima na porast nasilja u našem društvu kroz seriju "Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?".

Uzbuđenje očekuje i najmlađe posetioce, uzrasta od dve do 14 godina. Najavljeni su gosti-predavači poput čuvene spisateljice za decu Jasminke Petrović,  Dese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arianne Papini iz Italije, Cirkusfere, Marine Čabrilo, Svetozara Stevina iz Novog Sada te Marije Trkulje u cilju razvijanja mnogobrojnih znanja, od kreativnog stvaralaštva preko umetnosti veza, pet-terapije i cirkuskih veština. 

"To je dobar recept iz crtanog filma: ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se. Drugim rečima, ne treba sada deci nešto uvaljivati. Treba razumeti načina kojih deca reaguju na našu stvarnost, šta naša stvarnost od njih očekuje, na koji način su one dinamizovane i zašto, i nekako im pokušati prilagoditi te sadržaje koje mi smatramo vrednima načinom na koji oni žele da percipiraju stvari", kaže naš sagovornik.

Komentari (0)

Kultura