Aktuelno iz kulture

Izložba Galerije Matice srpske ide u Jagodinu, a iz Muzeja naivne umetnosti u Novi Sad

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

17:27

Izložba Galerije Matice srpske ide u Jagodinu, a iz Muzeja naivne umetnosti u Novi Sad
Izložba Galerije Matice srpske ide u Jagodinu, a iz Muzeja naivne umetnosti u Novi Sad - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izložba Galerije Matice srpske "Pomorišac - Vasa Pomoriški" biće otvorena 13. juna u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, čija će izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" gostovati od 14. juna u Novom Sadu, najavili su danas organizatori.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je na konferenciji za novinare da je razmena izložbi dobar primer međusobne saradnje, i da su se odlučili da u Jagodini postave svoju postavku o Pomoriškom, koja pokazuje kako "umetnik na margini, predanim radom, može postati jedna od nosećih ličnosti srpske umetnosti".

Prema njenim rečima, izložbom dela Bosilja i Sekulića žele da pod krovom Galerije Matice srpske ruše tabue oko toga šta je margina, a šta centar, jer je "najvažniji kvalitet umetničkog dela i visoki profesionalni pristup".

"Leto u Jagodini će biti u duhu Pomoriškog, a Novosađani će moći da uživaju i pronađu lepotu i nove vrednost Bosilja i Sekulića", navela je Palkovljević Bugarski.

Promo

 

Programska direktorka Galerije Matice srpske Jelena Ognjanović je podsetila da je izložba "Pomorišac" "imala veliki odjek u Novom Sadu, publika je lepo reagovala na opus svestranog umetnika", koji je "spojio moderno doba sa osvrtom na srednjevekovnu srpsku umetnost". Ognjanović je kustoskinja izložbe sa Anom Ereš.

Direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti Ivana Bašičević Antić je rekla da dela Bosilja i Sekulića sa "argumentima brane poziciju visoke umenitčke vrednosti", i da poseduju dovoljno sadržaja da se mogu  poručavati u okviru savremene umetničke scene.

Kako je najavljeno, na izložbi čije su kustoskinje Bašičević Antić i Marta Morgana Rudoni biće predstavljeno 70 radova Bosilja i Sekulića iz muzejskih kolekcija, zbirke MNMU iz Beograda i Muzeja Ilijanum iz Šida, a izložbu prate dva dokumentarna filma. 

Izložba "Pomorišac - Vasa Pomoriški" biće otvorena do 8. septembra u Jagodini, dok će u Jagodini "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" trajati do 1. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura