Aktuelno iz kulture

Švedska planira da preduzme pojačane mere bezbednosti tokom Evrovizije zbog najavljenih protesta protiv učešća Izraela

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

11:34

Švedska planira da preduzme pojačane mere bezbednosti tokom Evrovizije zbog najavljenih protesta protiv učešća Izraela
Švedska planira da preduzme pojačane mere bezbednosti tokom Evrovizije zbog najavljenih protesta protiv učešća Izraela - Copyright eurovision.tv

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je saopštila da će kao domaćin "sjajne" Pesme Evrovizije, koju prati 200 miliona ljudi širom sveta, pojačati mere obezbeđenja usled planiranih protesta zbog učešća Izraela i nove geopolitičke situacije od ulaska Švedske u NATO.

Takmičenje, najveće na svetu te vrste, održava se u Malmeu od 7. do 11. maja i očekuje se da će privući 100.000 posetilaca u treći po veličini grad u Švedskoj koji ima veliku muslimansku populaciju, preneo je Reuters.

Organizatori planiraju da odaju posebnu počast švedskoj pop grupi ABBA, koja je pobedila na Evroviziji sa pesmom "Waterloo" pre 50 godina.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, nije podlegla pozivima da Izrael bude isključen zbog rata u Gazi. Očekuje se da će fokus biti na izraelskoj takmičarki Eden Golan i njenoj pesmi "Hurricane", pošto su planirani brojni propalestinski protesti u Malmeu.

Izraelu je dozvoljeno da se takmiči nakon što su predstavnici pristali da izmene tekst originalne pesme "October Rain" za koju se sumnjalo da ima političke konotacije.

Na kladionicama, švajcarski takmičar Nemo je favorit za pobedu ove godine, a posle njega slede Hrvat Baby Lasagna, Jost Klajn iz Holandije i Italijanka Anđelina Mango.

Posetioci iz 89 zemalja koji se očekuju u Malmeu moraće da prođu bezbednosne provere, poput onih na aerodromima, širom grada.

Organizatori se suočavaju sa rizikom da protesti eskaliraju u nasilje, povećanim pretnjama terorizmom u zemlji i povećanim tenzijama sa Rusijom nakon ulaska Švedske u NATO.

Evrovizija počinje 7. maja prvim polufinalom, dva dana kasnije sledi drugo polufinale, dok će se finale održati u subotu. 11. maja. Srbiju na takmičenju predstavlja pevačica Teya Dora sa pesmom "Ramonda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu