Evropa

Fon der Lajen najavila posetu regionu: Investicija u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućnost Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/09/2021

-

10:37

Fon der Lajen najavila posetu regionu: Investicija u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućnost Evrope
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske Komisije, Ursula fon der Lajen, u godišnjem govoru o stanju EU ocenila je da vreme korone još nije gotovo, i da će sledeća godina biti test karaktera Evrope i Evropljana.

"Kada ste testirani vaš duh se pokaže. Znam da će Evropa proći test", poručila je fon der Lajen.

Lajen je pred Evropskim parlamentom u Strazburu naglasila da je EU među svetskim liderima po broju vakinisanih (više od 70 porcenata odraslih), ali i po broju doniranih vakcina širom sveta (700 miliona) .

"Pandemija je maraton, a ne trka. Zato je naš prvi prioritet ubrzanje vakcinacije širom sveta. EK će podeliti još 200 miliona doza širom sveta", najavila je fon der Lajen.

Drugi prioritet, prema rečima fon der Lajen, jeste nastavak vakcinacije u Evropi.

"Zato smo obezbedili 1, 8 miljardi doza za buster vakcine za nas i naše susedstvo", naglasila je fon der Lajen.

Kao treći prioritet EU, predsednica EK je navela pripremu EU za buduće zdravstvene pretnje.

Najavljena poseta Zapadnom Balkanu

Naglasila je i važnost evrointegracija Zapadnog Balkana, i najavila skoru posetu regionu.

"Pre kraja meseca putujem u region da pošaljem jak signal naše posvećenosti procesu proširenja. To dugujemo svim mladim ljudima koji veruju u budućost u Evropi", poručila je.

U govoru pred Evropskim parlementom u Strazburu, naglasila je da je EU pojačala i finansijsku podršku Zapadnom Balkanu kroz novi Investiciono ekonomski plan koji predstavlja oko trećine BDP celog regiona Zapadnog Balkana.

Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

 

"Investicija u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućnost EU", zaključila je Ursula fon der Lajen.


Predsednica Evropske komisije je, govoreći o ulozí EU kao globalnog igrača, naglasila da taktike odbrane interesa EU nisu samo u jačanju sopstvenih kapaciteta odbrene već i u stvaranju jakih partnerstava širom sveta kao osnove za buduću stabilnost i prosperitet.

"Taj posao počinje produbljivanjem naše saradnje sa najbližim saveznicima kao što su SAD. SAD i EU će uvek biti snaznije zajedno, a isto važi i za naše susede na Zapadnom Balkanu", navela je.

Ona je upozorila da Evropa ”može i mora” da uradí više sama na međunarondoj sceni, a da prvenstveno obezbedi stabilnost u najbližem regionu.

"Ako se ne reaguje na vreme na krizu u susedstvu, kriza će doći kod vas", zaklučila je.

"Suparnici koriste podelu EU po pitanju migracija"

Lajen je rekla i da Belorusija, koja omogućava migrantima da prelaze granicu sa zemljama Evropske unije, pa samim tim i rast broja ilegalnih ulazaka u EU poslednjih nekoliko meseci, pokazuju da "svaka zemlja ima soj udeo u izgradnji evropskog migracionog sistema".

"Sve dok ne nađemo zajednički jezik o tome kako upravljati migracijama, naši protivnici će to nastaviti da koriste", naglasila je.

Ona je podsetila i da je prošlog septembra predložen novi sporazum o migracijama i azilu, koji "daje Evropskoj uniji sve što je potrebno za upravljanje raznim situacijama sa kojima se suočava", ali i da je "napredak bolno spor".

Lithuanian MOD

Bodljikava žica na granici Litvanije i Belorusije

U tekstu sporazuma se, između ostalog, navode i pojednostavljene procedure azila, mehanizmi za traganje i spasavanje, spoljno upravljanje granicama i partnerstvo sa zemljama koje nisu članice EU.

U Glazgovu "trenutak istine"

Predsednica Evropske komisije istakla je i važnost klimatskih promena, a navela je da će Evropska unija "učiniti mnogo kako bi podržala druge da se izbore sa ovim problemom".

Naglasila je da EU godišnje doprinosi sa više od 20 milijardi evra finansiranju za podršku zemljama u razvoju, kao i da će do 2027. godine biti donirano dodatnih skoro 4 milijarde evra.

Napomenula je i da će EU udvostručiti sredstva koja se izdvajaju za biodiverzitet, posebno za najugroženije zemlje.

"Ekološka konferencija u Glazgovu će biti trenutak istine, i svaka zemlja ima odgovornost", rekla je Lajen.

Naglasila je da su planovi Japana i SAD o postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine dobri, ali da je "Evropa spremna da učini i više od toga".

"Bolja reakcija nego prošli put"

Lajen je naglasila i da je Evropska Unija mnogo bolje i spremnije odreagovala na ekonomske probleme nastale kao posledica pandemije u odnosu na prethodnu ekonomsku krizu čije posledice su se sanirale skoro osam godina.

Kada je reč o privrednom opravku EU, Ursula fon der Lajen je u najavila da će već ove godine 19 zemlja članica Evrozone doći na nivo pre pandemije, a ostale sledeće.

"Rast u Evrozoni je prevazišao i SAD i Kinu u poslednjem kvatalu", dodala je Lajen.

Ona je zaključila da je važno da EU podjednako ulaze u kratkorocni opravak i dugoročni napredak.

Komentari (0)

Evropa