Evropa

Litvanske Socijaldemokrate će pokušati da oforme koalicionu vladu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

08:09

Litvanske Socijaldemokrate će pokušati da oforme koalicionu vladu
U Litvaniji otvorena birališta na parlamentarnim izborima - Copyright Tanjug AP/Mindaugas Kulbis, File

veličina teksta

Aa Aa

Litvanske opozicione Socijaldemokrate (SD) pokušaće da formiraju većinsku koalicionu vladu zajedno sa još dve stranke nakon održanih izbora, rekla je juče liderka SD Vilija Blinkevičiute, preneo je Rojters.

U ovoj zemlji su juče održani parlamentarni izbori, a izborna mesta su zatvorena u 20.00 časova po lokalnom vremenu.Oko 2,4 miliona ljudi ima pravo da u dva kruga bira 141 člana parlamenta ili Seimasa na četvorogodišnji mandat. 

Juče je 70 poslanika izabrano na stranačkim listama, a pridružiće im se oni u jednomandatnim izbornim jedinicama koji budu uspeli da osvoje više od 50 odsto glasova. 

Drugi krug izbora će se održati 27. oktobra, kada će većina jednočlanih izbornih jedinica glasati za izbor između dva vodeća kandidata.

I pre izbornog dana, 236.540 birača ili 10,25 odsto biračkog tela iskoristilo je svoje pravo tokom trodnevnog ranog glasanja, preneo je litvanski servis LRT.

Prema anketi objavljenoj 4. oktobra, koja je sprovedena po narudžbini dnevnog lista "Lijetuvos ritas" nad oko hiljadu ispitanika, Socijaldemokratska partija na čelu sa Vilijom Blinkevičijute dobila bi na izborima 18 odsto glasova, dok bi Zavičajna zajednica aktuelne premijerke Ingride Šimonite dobila devet odsto glasova. 

Nova stranka Nemuno Aušra, političara desnog centra Remigijusa Žemaitaitisa, koji je opozvan ranije ove godine zbog davanja antisemitskih izjava, imala bi 12 odsto glasova.
 

Komentari (0)

Evropa