Evropa

Italijanska banka uputila izvinjenje nakon što je službenik nadgledao račune zvaničnika, ugroženi podaci i Đorđe Meloni

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2024

-

23:11

Italijanska banka uputila izvinjenje nakon što je službenik nadgledao račune zvaničnika, ugroženi podaci i Đorđe Meloni
Italijanska banka uputila izvinjenje nakon što je službenik nadgledao račune zvaničnika, ugroženi podaci i Đorđe Meloni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveća italijanska banka Inteza Sanpaolo danas je uputila izvinjenje zbog bezbednosnog propusta, kada je bivši službenik neovlašćeno pristupio i nadgledao račune javnih ličnosti, pripadnika vojske, poreske policije i političara, uključujući račune premijerke Đorđe Meloni.

"Kao što je javno objavljeno, nelojalni službenik naše banke je ponašanjem kojim su grubo kršeni zakoni, uredbe i interne procedure neopravdano pristupio podacima i informacijama koje se tiču nekih klijenat", navodi se u saopštenju Inteze.

Banka je takođe saopštila da je u incident upućena italijanska Uprava za zaštitu podataka, i potvrdila da se ovakav propust više neće dogoditi, prenosi Rojters.

Meloni je za italijanske vesti TG5 rekla da očekuje da će pravosuđe istražiti šta se dogodilo i svaku moguću zaveru iza toga.

"Mislim da postoje zaposleni u javnom i privatnom sektoru koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih... kome ih prodaju? Ovo je odgovor koji čekamo, verovatno iza toga stoje interesi", rekla je ona.

Službenik nagledao račune više od 3.500 klijenata 

Izvori iz Inteze Sanpaolo su u subotu za Reuters rekli da će banka imenovati penzionisanog visokog zvaničnika iz policijskih snaga karabinjera, Antonija De Vitu, da nadgleda službe sajber-bezbednosti kompanije.

Pored Meloni, neimenovani službenik je navodno pristupio podacima njene sestre Arijane, članice stranke Braća Italije, njenog bivšeg partnera Andree Đambruna, nekoliko ministara i javnih tužilaca, otkrio je u četvrtak list Domani.

Kako se navodi, taj službenik je navodno nagledao račune više od 3.500 klijenata banke Inteza Sanpaolo širom Italije, sa fokusom na promene na tekućim računima, a javno tužilaštvo u Bariju je pokrenulo slučaj protiv njega.

Osumnjičeni je navodno pristupao računima između februara 2022. godine i aprila 2024, a otpušten je u avgustu.

 

Komentari (0)

Evropa