Evropa

Šta je "Satan II": "Najsmrtonosnije nuklearno oružje na svetu" koje se testira u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews

13/10/2024

-

17:59

Šta je "Satan II": "Najsmrtonosnije nuklearno oružje na svetu" koje se testira u Rusiji
Šta je "Satan II": "Najsmrtonosnije nuklearno oružje na svetu" koje se testira u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izgleda da su satelitski snimci od prošle nedelje pokazali da je probno testiranje projektila RS-28 Sarmat bilo neuspešno, što je izazvalo novu zabrinutost zbog ruskog nuklearnog arsenala, piše Euronews.

Satelitski snimci sa kraja septembra su naveli stručnjake za oružje da veruju da je Rusija pokušala da testira svoju najveću interkontinentalnu raketu. Međutim, test je okončan katastrofalno.

Projektil koji je dugačak 38 metara, i koji može da nosi nuklearne bojeve glave, u ranijim izveštajima ruskih i inostranih medija je nazivan Satan II, ili "najsmrtonosnije oružje na svetu", a rasla je zabrinutost zbog njegove destruktivne moći. 

Na najnovijim slikama se vidi da je formiran veliki krater u lansirnom postrojenju Plaseck na severu Rusije. To je prvo objavljeno na društvenoj mreži X 21. septembra od strane analitičara otvorenih podataka pod pseudonimom "MeNMyRC".

"Kao što se vidi, testiranje rakete RS-28 Sarmat je doživelo potpuni neuspeh. Projektil je eksplodirao u silosu ostavljajući veliki krater, a poligon je uništen", napisao je on.  

Rekao je i da je moguće da je projektil eksplodirao prilikom punjenja tečnim gorivom, a ne prilikom lansiranja. To bi moglo da objasni zašto nisu uočeni avioni koji bi nadgledali probno lansiranje. Ukoliko bi se sve ovo ispostavilo kao tačno, to bio bio četvrti poznati kvar na RS-28. Jedini potvrđeni uspešan pokušaj testiranja dogodio se u aprilu 2022. godine.

Politički značaj za Putina

Viši istraživač u Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI) Met Korda rekao je za Euronews Next da bi RS-28 trebalo da zameni reketu RS-20B Vojvoda koja je stvorena pre više od 30 godina. 

"Rusija već dugo planira za zameni sve svoje sisteme iz perioda Hladnog rata novijim verzijama, RS-20V Vojvoda je poslednja od takvih interkontinentalnih raketa koja je ostala u njenom arsenalu", naveo je.

Kako je dodao, zbog toga bi uvođenje Sarmata u upotrebu bilo politički značajno za predsednika Vladimira Putina, jer bi to podrazumevalo završetak dugo očekivane tranzicije.  

RS-28 je prvi put otkriven 2014. godine na konferenciji za novinare u Moskvi. Tada su ruski zvaničnici poručili da će projekat biti okončan do 2020. godine. Ipak, proizvodnja je nekoliko puta odlagana zbog problema sa proizvodnjom i testiranjem. Korda navodi  RS-28 još nije ušao u službu. 

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

"Ne samo da je serijska proizvodnja rakete odložena, već je i njen ciklus testiranja poremećen nizom odloženih i neuspešnih testova", objasnio je.

Za šta je sposoban RS-28?

Od kada je raketa predstavljena, ruski mediji su izvestili da RS-28 može da nosi do 16 nuklearnih bojevih glava koje mogu nezavisno da gađaju mete. Međutim, Korda ističe da je taj broj verovatno mnogo manji, "možda do 10 bojevih glava". 

Ruska vojska je navela da raketa ima domet od najmanje 18.000 kilometara i da je teška više od 208 tona.  Ruski predsednik Vladimir Putin je u oktobru rekao da je je sve spremno za raspoređivanje rakete. 

"Sarmat, super teška raketa uglavnom je spremna. Ostalo je samo da završimo sve administrativne i birokratske procedure i papirologiju kako bismo mogli da krenemo u masovnu proizvodnju i da je stavimo u režim borbene pripravnosti. Uskoro ćemo to učiniti", naveo je Putin.

U istom govoru je pomenuo i svrhu RS-28, a to je odvraćanje nuklearne eskalacije od strane SAD. Posebno je istakao da je Rusija potpisala i ratifikovala Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, dok su ga Sjedinjene Države samo potpisale.  

Predloženi sporazum bi zabranio sve nuklearne eksplozije, bilo u vojne ili civilne svrhe. Da bi stupio na snagu, pred generalnim sekretarom UN moraju da ga ratifikuju 44 označene "nuklearno sposobne države".

U novembru 2023. godine Putin je povukao ratifikaciju Rusije posle pozicije koju je zauzela Amerika. S obzirom da nekoliko zemalja i dalje odbija da potpiše ili ratifikuje taj sporazum, testiranje oružja širom sveta je nastavljeno.  

Korda smatra da je proizvodnja novih projektila poput Sarmata RS-28 samo deo procesa modernizacije kroz koji prolaze sve države sa nuklearnim naoružanjem.

Posle četvrtog testa za koji se sumnja da je bio neuspešan, ostaje nejasno kakav je zaista status tog oružja. Putin i ruski mediji su tvrdili da je RS-28 već godinama spreman za upotrebu, ali slike kratera iz septembra bacaju sumnju na ove tvrdnje.

Korda veruje da će Rusija, uprkos svim izazovima, nastaviti rad na RS-28. 

"Jasno je da Rusija nastavlja radove koji omogućavaju razmeštanje rakete. Satelitski snimci pokazuju da je izgradnja uveliko u toku u Prvom puku 62. raketene divizije u južnom Sibiru. i da će uskoro početi i na drugim očekivanim mestima razmeštanja”, objasnio je.  

Komentari (0)

Evropa