Evropa

Mandić predstavio novi logo parlamenta: Zgrada nekadašnje Zetske banovine na plavoj pozadini, opozicija negodovala

Komentari

Autor: Vijesti

09/10/2024

-

14:25

Mandić predstavio novi logo parlamenta: Zgrada nekadašnje Zetske banovine na plavoj pozadini, opozicija negodovala
AP/Risto Božović - Copyright AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Andrija Mandić predstavio je novi logo Skupštine Crne Gore na kojem se nalazi zgrada Skupštine Prestonice Cetinje, odnosno nekadašnje Zetske banovine.

To je saopštio tokom sednice parlamenta na Cetinju, a pojasnio je da je odluku doneo sa ovlašćenim predstavnikom Generalnog Sekretarijata Skupštine.

"Koji je logičan u reprezentativnom objektu u koji i sada zasedamo, zgrada nekadašnje Zetske banovine u kojoj su se nakon Drugog svetskog rata se nalazile, sve najvažnije institucije Republike Crne Gore. Na taj način želimo kao Skupština da uvažimo Prestonicu i nas kao poslanike, i da govorimo koliko je značajan ovaj grad i za sve nas, što imamo privilegiju da budemo nastavljači onog velikog dela. Ovo će biti novi logo Skupštine, ova zgrada u kojoj danas zaseda Skupština", naveo je Mandić, prenose Vijesti.

"Jedini kralj rođen na Cetinju zaslužuje da se pomene na današnji dan"

Govorio je i o današnjem danu, na koji je kako je kazao, 90 godina od kako je pala prva žrtva fašizma u Evropi, odnosno kralj Aleksandar Karađorđević od Jugoslavije. Dodao je da je reč o jedinom kralju koji je rođen u Cetinju, te da zaslužuje da se pomene.

Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

 

 

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić je pitao na osnovu kojeg člana i akta je Mandić sebi dao za pravo da menja logo Skupštine. Mandić je pročitao član 28 i naglasio da generalni sekretar, utvrđuje vizuelni identitet i logo Skupštine, veb sajt i naloge Skupštine na društvenim mrežama, uz prethodnu saglasnost predsednika parlamenta.

"Ako se vama ne sviđa ovaj vizuelni identitet i Prestonica u kojoj danas zasedamo i gde su svečane Skupštine, mislim da bi bilo dobro da o tome obavestimo javnost", naveo je Mandić.

Nikolić je naglasio da je reč o nastavku zloupotrebe Skupštine te da bi bilo korektno i pristojno da je o tome razgovarao sa šefovima poslaničkih klubova.

"Jasno je da nam sada sugerišete da ste prekršili poslovnik jer ste pročitali član na osnovu kojeg to radi generalni sekretar uz prethodnu vašu saglasnost, što znači da je on instruisan da to predstavi zahvaljujući vašoj inicijativi. Simbolika je jasna i iz tog razloga se vi pozivate na Zetsku banovinu, u vremenu kad je Crna Gora izgubila ime, državno dostojanstvo i deo teritorije, a Zetska banovina bila pokrajina u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", naglasio je Nikolić i dodao da je jasno šta radi Mandić i parlamentarna većina.

Mandić je naveo da je želeo da uvaži zgradu u kojoj su se donosile najvažnije odluke i da je reč o jednoj od najlepših istorijskih zgrada, te da ništa nije prekršeno ovom odlukom.

Komentari (0)

Evropa