Evropa

Šolc: Nemačka podržava prekid vatre i stojimo uz Izrael, teroristima Hamasa se mora pružiti otpor

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

11:54

Šolc: Nemačka podržava prekid vatre i stojimo uz Izrael, teroristima Hamasa se mora pružiti otpor
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Nemačka stoji uz Izrael istakavši da se teroristima Hamasa mora pružiti otpor.

On je to rekao na otvaranju Međunarodne konferencije o održivosti koja se održava u Hamburgu i istakao da zvanični Berlin podržava prekid vatre, oslobađanje talaca i pokretanje političkog procesa, čak i ako se čini da je to teže nego ikad.

"Rešenje o dve države može biti jedini cilj za bilo koji politički proces", rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, protekla godina rata donela je nezamislivu patnju palestinskom stanovništvu u Pojasu Gaze. "Hezbolah i Iran moraju odmah prekinuti napade na Izrael", rekao je Šolc i upozorio da ti napadi predstavljaju još jednu eskalaciju u inače napetoj bliskoistočnoj situaciji.

U Izraelu se danas obeležava prva godišnjica napada palestinske militantne grupe Hamas, a izraelski predsednik Isak Hercog započeo je dan minutom ćutanja u kibucu Reim u 06.29 sati, kada je pre tačno godinu dana počeo najsmrtonosniji napad u istoriji jevrejske države.

U napadu Hamasa 7. oktobra 2023. godine poginulo je najmanje 370 ljudi, a u ratu koji je potom izbio i traje i dalje, do kraja septembra ove godine poginulo je više od 43.000 osoba, od čega 41.431 Palestinac, većinom u Pojasu Gaze.

Više od polovine objekata u pojasu Gaze je uništeno, a gotovo celokupno stanovništvo Gaze je raseljeno - približno 2,3 miliona ljudi.

Više o krizi na Bliskom istoku čitajte u našem Live Blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa