Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Rusija granatirala 24 naselja u Hersonskoj oblasti, poginule dve osobe, osam povređeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/10/2024

-

07:58

RAT U UKRAJINI Rusija granatirala 24 naselja u Hersonskoj oblasti, poginule dve osobe, osam povređeno
RAT U UKRAJINI Rusija granatirala 24 naselja u Hersonskoj oblasti, poginule dve osobe, osam povređeno - Copyright Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk, Evgeniy Maloletka, Planet Labs PBC

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 951 dan. Kijev je saopštio da su se ukrajinske snage povukle iz istočnog grada Ugledara, odbrambenog bastiona koji je odolevao ruskim napadima od 2022. godine. Vojna komanda u Kijevu saopštila je da su njene trupe napustile ovaj grad. Povukli su se kako bi sačuvali ljudstvo i borbenu opremu, navodi se u saopštenju i dodaje da su ih ruske borbene jedinice napale iz tri pravca i da su blizu "opkoljavanja" grada. Pad Ugledara je podsticaj za Kremlj i dolazi dok ruske trupe napreduju preko istočne Donjecke oblasti. U februaru su zauzeli grad Avdijevku. Stručnjaci za odbranu smatraju da će Ukrajina možda morati da se povuče i iz drugih gradova poput Torecka i Selidove.

Ključni događaji:

  • Ruske snage zauzele Ugledar u istočnoj Ukrajini

  • U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti poginula jedna osoba, njih 13 ranjeno
  • Zaharova: Izbori u Austriji pokazali da su birači umorni od politike podrške Kijevu
  • Putin potpisao zakon kojim se optuženi koji služe vojsku oslobađaju krivice

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

17.40 Ruska vojska zauzela Ugljedar u samoproglašenoj DNR

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je Ruska vojska preuzela je kontrolu nad mestom Ugljedar u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koje je bilo poslednje veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga na južnodonjeckom pravcu.

"Usled odlučnih dejstava jedinica grupe Vostok, oslobođeno je selo Ugljedar u Donjeckoj Narodnoj Republici", istaklo je Ministarstvo u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Kako se navodi, sada će ruske trupe moći da napreduju na Velikuju Novoselku na granici sa Zaporoškom oblašću i Kurahovom, gde je neprijatelj opremio moćne odbrambene linije.

16.53 U ruskom napadu na ukrajinski region Černigov poginule tri osobe, uključujući dete

U ruskom napadu na ukrajinski region Černigov poginule su tri osobe, uključujući šestogodišnje dete, a četvoro ljudi je povređeno, saopštila je danas pres služba nacionalne policije Ukrajine. Kako se navodi, ruske snage su gađale pogranično naselje Snovska hromada u okrugu Korjukiv, prenela je agencija Ukrinform.

Napad je izveden dronovima na kamion koji je isporučivao tečni gas domaćinstvima u toj oblasti, a on je potom eksplodirao usled čega je plamen zahvatio i stambene zgrade.

14.07 Rute se sa Zelenskim sastao u Kijevu i obećao kontinuirani pomoć

Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute posetio je danas Ukrajinu gde sesastao sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim i obećao kontinuiranu podršku Kijevu.

Ovo je prva zvanična poseta Rutea Ukrajinik otkako je preuzeo dužnost šefa Alijanse u utorak, preneo je AP.

On se sastao sa Zelenskim u Kijevu dok su se sirene dva puta oglasile u ukrajinskoj prestonici za to vreme.

Kako je preneo Rojters, Zelenski je  sa Ruteom razgovarao o situaciji na frontu, kao i o ukrajinskom “planu pobede” uoči sastanka NATO-a u bazi Ramštajn u Nemačkoj naredne nedelje.

Ukrajinski predsednik je kazao da bi voleo da vidi kako saveznici obaraju iranske rakete i dronove koji napadaju Ukrajinu, kao što su to činili tokom iranskih napada na Izrael.
On je takođe pozvao saveznike da dozvole napade duboko na teritoriji Rusije.

Dvojica zvaničnika takođe su razgovarala o konkretnim potrebama ukrajinske vojske. Zelenski je naglasio da je Kijevu potrebno još oružja, uključujući ono dugog dometa, preneo je AP.

Rute je ponovio nepokolebivu podršku Alijanse Ukrajini, navodeći da je ta zemlja bliže nego ikada članstvu u NATO.

On je dodao da  nedavni koraci NATO  “grade most ka članstvu Ukrajine”, uključujući pomoć od 40 milijardi evra, bilateralne bezbednosne sporazume između saveznika, kao i formiranje nove NATO komande za koordinaciju pomoći I obuku.

11.10 Rusija je noću napala Odesku oblast dronovima, oštećeni su dalekovodi

Rusija je tokom noći napala Odesku oblast dronovima, usled čega je oštećen dalekovod, a više od 2.000 domaćinstava ostalo je bez električne energije, saopštio je šef Oblasne vojne uprave Odese Oleg Kiper.

"Neprijatelj je noću napao Odesku oblast jurišnim dronovima. Jedan od šaheda je pao na teritoriju groblja u Berezovskom okrugu, a da se nije zapalio. Žrtava nije bilo. Drugi dron oštetio je dalekovode, zbog čega je više od 2.000 domaćinstava ostalo bez struje", naveo je on na Telegram kanalu.

10.14 Troje poginulih, 24 ranjeno u ukrajinskim napadima na Belgorodsku oblast

Tri civila su ubijena, a 24 su zadobila rane nakon napada ukrajinskih trupa na stambena naselja u sredu u pograničnoj ruskoj oblasti Belgorod, saopštio je danas regionalni ministar zdravlja Andrej Ikonikov na svom Telegram kanalu.

09.53 ISW: Ukrajina povećava proizvodnju naoružanja, ali joj je potrebna pomoć Zapada

Ukrajina povećava domaću proizvodnju oružja, vojne opreme i dronova, ali je i dalje potrebna značajna zapadna pomoć da bi se suprotstavila ruskoj agresiji, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Tanjug AP/Christopher Dolan/The Times-Tribune via AP

 

Analitičari posebno navode izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ukrajinske kompanije trenutno mogu da proizvedu četiri miliona bespilotnih letelica godišnje, a već su sklopljeni ugovori za proizvodnju 1,5 miliona bespilotnih letelica. Pored toga, prema rečima Zelenskog, Ukrajina je sposobna da proizvede 15 samohodnih artiljerijskih postrojenja "Bohdan" svakog meseca, a nedavno je izvršeno uspešno testiranje balističke rakete domaće proizvodnje, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu ISW.

09.35 FSB priveo ukrajinske špijune koji su pokušavali da uđu u Rusiju iz Litvanije

Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) priveli su ukrajinske špijune koji su pokušali da ilegalno uđu u Rusiju iz Litvanije, saopštila je danas pres služba FSB.

Kako se navodi u saopštenju, ukrajinska vojna obaveštajna služba prikupila je informacije o bezbednosti rusko-litvanskog dela državne granice za nezakonito razmeštanje agenata.

"Da bi ispunili dodeljeni zadatak, obaveštajci su angažovali svog agenta iz redova ukrajinskih državljana kako bi dobili informacije od interesa intervjuisanjem stanovnika pograničnog regiona Litvanije i izviđanjem pomoću tehničkih sredstava", navodi se u saopštenju, prenosi Izvestija.

09.23 CNN: Rusija zauzela ključni grad na istoku Ukrajine, otkrivajući ranjivost Kijeva

Rusija je zauzela ključni grad Vugledar na istoku Ukrajine, okončavši višemesečni otpor, a na snimcima koje je verifikovao Si-En-En vidi se kako vojnici mašu ruskom zastavom nad ruševinama gradske većnice razorenog grada, u kome je broj stanovnika pao sa oko 14.000 na nešto više od 100. Vugledar, grad izgrađen oko rudnika uglja (ime mu potiče od ukrajinske reči za ugalj), nalazi se nekih 50 km južno od Pokrovska, koji se poslednjih nekoliko meseci smatra glavnim žarištem napada Rusije na istoku. Iako nije transportno i logističko čvorište kao Pokrovsk, Vugledar je bio snažno utvrđen i smatran je ključnim bastionom na raskrsnici ukrajinskog istočnog i južnog fronta.

08.00 Granatirana Hersonksa oblast

Ruska vojska je sinoć granatirala 24 naselja u Hersonskoj oblasti, pri čemu su dve osobe poginule, a osam je povređeno, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave u Hersonu Oleksandar Prokudin.

"Ruska vojska gađala je stambene četvrti naseljenih centara regiona, uključujući 13 privatnih kuća. Osvajači su oštetili i gasovod, poljoprivredne objekte, autobus i privatne automobile", naveo je Prokudin. Prema njegovim rečima, tokom noćnog napada dronom, PVO su uništile tri drona tipa Šahed-131/136 iznad teritorije regiona, prenosi Ukrinform.

07.55 Sijarto: Mađarska odbila predlog EU da šalje vojne savetnike u Ukrajinu

Mađarska je odbila novi predlog Evropske unije da rasporedi vojne savetnike u Ukrajini, koji bi trebali da koordinišu trening vojske, navodeći da to nosi rizik od eskalacije rata, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako je javila mađarska agencija MTI, Sijarto je podsetio da je u drugom delu 2022. godine EU odlučila da trenira ukrajinske vojnike na teritoriji zemalja članica EU, dok je Mađarska odbila obuku na tlu svoje zemlje, kao i da je odlučila da ne daje vojnike, niti sredstva za njihovu obuku.

07.28 Zelenski izvršio kadrovske promene u ukrajinskoj Spoljnoj obaveštajnoj službi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je niz ukaza koji predviđaju kadrovske promene u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine, a relevantni dokumenti objavljeni su na sajtu predsednika države, prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Zelenski je dekretom broj 679/2024 razrešio Olega Luhovskog sa mesta zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe, a ukazom broj 681/2024 imenovao ga za prvog zamenika šefa odeljenja.
On je ukazom broj 680/2024 odlučio da razreši Oleha Sinajka sa mesta zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine.Ukazom br. 682/2024 za zamenika načelnika odeljenja postavljen je Henadij Bogač.

06.57 Ukrinform: Rusija napala luke u Odesi, izbio požar, ima povređenih

Dve osobe povređene su u ruskom napadu na graničnu i lučku infrastrukturu u Izmailskom okrugu Odeske oblasti, objavila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije na Fejsbuku.

Zbog napada je izbio požar u okrugu Izmail, koji je odmah ugašen, preneo je Ukrinform. Kako je dodao guverner Odeske oblasti Oleg Kiper, jedan od povređenih je državljanin Turske.

06.40 Putin potpisao zakon kojim se optuženi koji služe vojsku oslobađaju krivice

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se optuženi koji služe vojsku oslobađaju od krivične odgovornosti, prenosi RIA.

Tanjug/AP/Aleksei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

Zakon dopunjava odredbe Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku Rusije, a posebno propisuje da se okrivljeni koji su na služenju vojnog roka za vreme mobilizacije ili koji su sklopili ugovor o služenju vojnog roka oslobađaju krivične odgovornosti.

06.15 Ruske snage preuzele grad Ugledar na istoku Ukrajine

Načelnik dela Donjeckog regiona koji je pod kontrolom Kijeva Vadim Filaškin kaže da su ruske trupe stigle do centra Ugledara, gradića na strateškom uzvišenju u istočnoj Ukrajini.

Ugledar ima strateški značaj zbog svoje visine i lokacije u blizini spoja dva glavna fronta, u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su moskovske trupe preuzele kontrolu nad još jednim mestom u Donjecku, Krutim Jarom, kao i Višenjevu u regionu Harkova.

 

Komentari (0)

Evropa