Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Rusija tvrdi da je uništila 125 ukrajinskih dronova; Kijev izveštava o napadima na Zaporožje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2024

-

08:56

RAT U UKRAJINI Rusija tvrdi da je uništila 125 ukrajinskih dronova; Kijev izveštava o napadima na Zaporožje
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 947 dana. Osam osoba je poginulo, a 11 povređeno u ruskom napadu dronovima na bolnicu u Sumiju dok su u Hersonskoj oblasti od posledica ruskog granatiranja poginule dve osobe a povređeno je devet civila. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je tokom posete SAD održao skoro trideset važnih sastanaka i naveo da je dobio "veoma direktne informacije" od republikanskog predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa da će, ukoliko pobedi na izborima u novembru, podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je Zapad na opasnost od pokušaja da se "bori do pobede sa nuklearnom silom".

Ključni događaji:

  • U ruskom napadu na bolnicu u Sumi poginulo osmoro ljudi
  • Zelenski održao skoro trideset sastanaka u SAD
  • Dve osobe poginule u ruskom granatiranju Hersonske oblasti
  • Vang Ji: Kina igra konstruktivnu ulogu, protivimo se dolivanju ulja na vatru u Ukrajini
  • Lavrov upozorio Zapad da se ne bori do pobede sa nuklearnom silom

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.  

               Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

12.36 Peskov: Neophodna su prilagođavanja nuklearne politike zbog eskalacije tenzija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je prilagođavanje ruske državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja postalo neophodno zbog eskalacije napetosti u blizini granica Ruske Federacije i učešća nuklearnih sila u sukobu oko Ukrajine na strani režima u Kijevu.

"Očigledno je da način na koji se razvijala međunarodna situacija, način na koji je eskalirala tenzija oko naših granica, način na koji su nuklearne sile počele da učestvuju u sukobu oko Ukrajine na strani Ukrajine, način na koji je vojna infrastruktura NATO napredovala ka našim granicama, sve je to doprinelo da se izvrše neophodna prilagođavanja kako nuklearne doktrine, tako i osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

 

08.08 Ruska PVO uništila protekle noći 125 ukrajinskih dronova

Ruska protivvazdušna odbrana je tokom protekle noći presrela i uništila 125 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad sedam regiona Ruske Federacije i iznad Azovskog mora, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane (MO).

"Tokom protekle noći, ukrajinske snage su pokušale da izvedu teroristički napad pomoću bespilotne letelice na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi su uništili i presreli 125 ukrajinskih bespilotnih letelica", navodi se u poruci ruskog MO, prenosi agencija RIA Novosti.

07.30 Ukrajina: Ruske snage napale Zaporožje navođenim projektilima, ranjeno petoro ljudi

Ruske oružane snage su napale jutros oblast Zaporožja navođenim vazdušnim projektilima ciljajući stambene zgrade, objavio je danas na svom Telegram kanalu Ivan Fedorov, šef ukrajinske Zaporoške oblasti.

"Izbilo je nekoliko požara. Delimično je uništena jedna stambena zgrada", saopštio je Fedorov na Telegramu, prenosi agencija Ukrinform i dodaje da je ranjeno petoro ljudi.

Tanjug/AP

 

06.50 Zelenski: Dobio sam direktne informacije od Trampa da će podržati Ukrajinu ako pobedi na izborima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je dobio "veoma direktne informacije" od republikanskog predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa da će, ukoliko pobedi na izborima u novembru, podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

06.20 Predsednik Vojnog komiteta NATO: Putinove izjave pokazuju njegovo razočaranje ratom

Predsednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer ocenio je juče da su najnovije izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o reviziji doktrine nuklearnog odvraćanja, u kojima zastrašuje zemlje koje podržavaju Ukrajinu, uzrokovane neostvarivanjem strateških ciljeva rata koji je započeo protiv Ukrajine.

"Videli smo mnogo poruka iz Rusije u poslednje dve i po godine koje nisu uvek bile praćene akcijom. Putin je ranije povukao neke crvene linije i one na kraju nisu bile crvene linije. Ali to ne znači da ovo ne treba shvatiti veoma ozbiljno", rekao je Bauer.

06.10 Lavrov upozorio Zapad da se ne bori do pobede sa nuklearnom silom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je juče Zapad na opasnost od pokušaja da se "bori do pobede sa nuklearnom silom", opisujući umešanost drugih zemalja u rat u Ukrajini "samoubilačkim potezom".

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

06.05 Dve osobe poginule u Hersonskoj oblasti u ruskom granatiranju

U Hersonskoj oblasti od posledica ruskog granatiranja tokom jučerašnjeg dana poginule su dve osobe i povređeno je devet civila, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Hersonu.

"Pod procesnim rukovodstvom tužilaštva Hersonske oblasti pokrenute su pretkrivične istrage o činjenicama kršenja zakona i običaja ratovanja", navodi se u saopštenju prenosi Ukrinform.

Komentari (0)

Evropa