Evropa

Rusiji zabranjeno da prisustvuje obeležavanju 80 godina oslobođenja Aušvica

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

22:14

Rusiji zabranjeno da prisustvuje obeležavanju 80 godina oslobođenja Aušvica
Rusiji zabranjeno da prisustvuje obeležavanju 80 godina oslobođenja Aušvica - Copyright AP Photo/Markus Schreiber, file

veličina teksta

Aa Aa

Rusiji će biti zabranjeno da prisustvuje sledeće godine obeležavanju 80 godina od kada je Crvena armija oslobodila nacistički nemački logor smrti Aušvic-Birkenau, saopštio je danas Muzej Aušvic Birkenau.

Muzej, koji se nalazi u južnom poljskom gradu Osvjećim, doneo je odluku da isključi Moskvu po treći put otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Direktor Muzeja Pjotr Civinski rekao je danas da predstavnici Rusije neće biti pozvani na događaje povodom 80. godišnjice oslobođenja logora.

"Ovo je godišnjica oslobođenja. Sećamo se žrtava, ali slavimo i slobodu. Teško je zamisliti prisustvo Rusije, koja očigledno ne razume vrednost slobode. Njeno prisustvo bi bilo cinično. Voleo bih da jednog dana to ponovo postane moguće, ali budimo ozbiljni - to se definitivno neće dogoditi u naredna četiri meseca", rekao je Civinski, prenosi TVP World.

Tanjug/(AP Photo/Czarek Sokolowski)

 

U saopštenju se napominje da će 27. januara 2025. godine biti obeleženo 80 godina od oslobođenja nemačkog nacističkog koncentracionog logora "Aušvic-Birkenau" u Aušvicu.

"26. i 27. januara 2025. godine Muzej će biti zatvoren za posetioce. Međutim, za one koji žele da obeleže ovu posebnu godišnjicu, 27. januara biće pripremljen poseban otvoreni program na mestu Spomen obeležja", dodaju iz Muzeja.

Nacistički koncentracioni logor "Aušvic-Birkenau" u Aušvicu u Poljskoj radio je od maja 1940. do januara 1945. godine. 

Nemački nacisti su u Aušvicu ubili oko 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, ali i Poljaka, Roma i Sinta, sovjetskih ratnih zarobljenika i ljudi drugih nacionalnosti, pre nego što je Crvena armija oslobodila logor 27. januara 1945. godine, podseća poljski TV kanal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa