Evropa

"Poplava velika, a odbrana teška": Poplavni talas stigao do Budimpešte, Dunav plavi nasipe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2024

-

09:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je proširila područje zaštite od poplava i povećala broj profesionalaca koji su angažovani na odbrani Budimpešte od najvišeg vodostaja Dunava zabeleženog od 2013. godine. Vrh vodenog talasa očekuju u subotu uveče, ali budući da se grad pripremio za nivo vode od devet metara, dočekuju ga relativno mirno. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija koja se nalazi u Budimpešti, gužva u saobraćaju je veća nego inače, naročito u ulicama koje su malo dalje od Dunava, jer je saobraćaj na pojedinim mestima u priobalju morao da bude obustavljen. 

Zatvorene su i potopljena oba keja i sa pešačke i sa budimske strane. Ono što je juče rekao gradonačelnik Budimpešte jeste da su morali da zatvore i dve ulice na Rimskoj obali, koja je inače deo grada, a zatvoreno je i nekoliko rezervoara pijaće vode koje je Dunav već do sada poplavio. 

Kako naovdi redovno se proverava i kvalitet pijaće vode, i to im je pored odbrane i jačanja brana glavni fokus, pored naravno odbrane grada i jačanja brana.

Radi se na izgradnji takozvanih zečjih nasipa, odnosno onih nasipa koje prave od džakova sa peskom. Od danas je zatvorena i jedna linija metroa sa budimske strane kao mera predostrožnosti budući da je reč o vrlo, vrlo brzo rastućoj reci. 

Tanjug/STR

 

Prema podacima od jutra, vodostaj Dunava već je prešao osam metara, očekuje se da će ona doći još nekih pola metra do sutra uveče kada se očekuje taj vrh vodenog talasa. Iako su oni spremni za vodostaj od devet metara nadležni kažu da dočekuju da sve relativno mirno prođe.

Direktora Republičkih direkcija za vode rekao je da je poplava velika, a da je odbrana teška zapravo i da voda otiče, odnosno da se voda povlači sporije nego što su to očekivali. Naime, kako je objasnio uzvodno od Budimpešte, voda sporije otiče i može da dođe do problema kada vrh vodenog talasa stigne do Budimpešte i krene da se povlači, pa je namera da se na taj deo stavi fokus. 

Međutim, tokom noći dogodila se i jedna neočekivana situacija. Naime, gradonačelnik je na svom Facebook profilu objavio da je u jednom delu, u jednom naselju Budimpešte, ukraden deo džakova sa peskom koji je postavljen zbog odbrane. 

Naime, džakove sa peskom su juče tokom čitavog dana postavljali volonteri zajedno sa vojnicima, sa pripadnicima sektora za vanredne situacije, Volontera ima dosta, više od 15.000  se prijavilo da učestvuje, i to zajedno sa oko 6.000 profesionalaca koji su angažovani samo u gradu Budimpešti. 

Gradonačelnik je rekao da ga je saznanje da je neko uzeo džak zapanjilo, da nije to očekivao. Rekao je da će nadoknaditi danas, namestiće i novi deo brane će takođe biti izgrađen, ali je pozvao građane da tako nešto više ne rade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa