Evropa

Holandija prestaje da finansira smeštaj za osobe kojima je odbijen azil

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

12:01

Holandija prestaje da finansira smeštaj za osobe kojima je odbijen azil
Holandija prestaje da finansira smeštaj za osobe kojima je odbijen azil - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska vlada će prestati da finansira svaki vid smeštaja za tražioce azila kojima je odbijen boravak i kojima je naloženo da napuste zemlju, rekla je ministarka za migracije Marjolin Faber.

Pet velikih holandskih gradova, uključujući Amsterdam, Roterdam i Ajndhoven, pružaju skloništa za osobe kojima je odbijen zahtev za azil kako ne bi boravile na ulicama, a deo sredstava dolazi od države, piše Dejniš njuz.

Faber ističe da su u pitanju osobe ''koje je trebalo davno da da odu'', a prema odluci desničarske vlade se očekuje da će državni doprinos ovim centrima biti obustavljen u januaru.

Prethodni ministar za migracije Erik van der Burg takođe je želeo da zaustavi finansiranje u pokušaju da smanji troškove, ali su taj pokušaj sprečili koalicioni partneri D66 i Hrišćanska unija. Država trenutno ulaže 30 miliona evra u obezbeđivanje ''kreveta, hleba i kupatila" za osobe kojima je odbijen azil, a ova šema je pokrenuta 2018.

Lokalne vlasti će odlučivati da li žele da preuzmu dodatnu potrošnju u budućnosti, a prema trenutnom procesu, kada je zahtev za azil odbijen, tražioci moraju da napuste izbegličke centre i vrate se u matičnu državu.

Kako navodi Dejniš njuz, zbog takvih pravila hiljade ljudi sada živi na ulicama ili u smeštajima koje obezbeđuju crkva i dobrotvorne organizacije.

Dalji boravak u izbegličkim centrima je dopušten osobama koje prihvate da rade na povratku u matičnu državu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa