Evropa

Nemačka nastavlja deportacije osuđenih Avganistanaca, jutros ih iz Lajpciga za Kabul odletelo 28, i tu nije kraj

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

10:19

Nemačka nastavlja deportacije osuđenih Avganistanaca, jutros ih iz Lajpciga za Kabul odletelo 28, i tu nije kraj
Nemačka policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada saopštila je da su danas nastavljene deportacije osuđenih Avganistanaca u njihovu zemlju porekla.

Nemački list Spiegel objavio je da je rano jutros poleteo avion iz Lajpciga za Kabul u kojem se nalazilo 28 osuđenih Avganistanaca nakon meseci tajnih pregovora sa posrednikom Katarom.

Vlada je navela u saopštenju da zahvaljuje "ključnim regionalnim partnerima" na podršci, navodeći da će biti još deportacija osuđenih Avganistanaca, preneo je Reuters.

Nemačka vlada je bila pod pritiskom da preduzme oštrije mere prema migrantima nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo tri osobe u Zolingenu na zapadu Nemačke pre nedelju dana i nakon što je jedan Avganistanac ubio policajca u Manhajmu u napadu nožem u junu.

Berlin je prestao da deportuje ljude u Avganistan zbog zabrinutosti da bi mogla biti ugrožena njihova ljudska prava nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji 2021. godine.

Nemačka je u junu saopštila da ponovo razmatra deportaciju migranata iz Avganistana koji predstavljaju bezbednosnu pretnju nakon što je Avganistanac ubio policajca u nemačkom gradu Manhajmu.

Direktni pregovori sa talibanima, od kojih su mnogi pod međunarodnim sankcijama, smatraju se problematičnim, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa