Evropa

Nemačka preplavljena zahtevima za državljanstvo: Koje je sve olakšice doneo novi zakon za dobijanje nemačkog pasoša

Komentari

Autor: Shengen.News

23/08/2024

-

07:11

Nemačka preplavljena zahtevima za državljanstvo: Koje je sve olakšice doneo novi zakon za dobijanje nemačkog pasoša
Nemački pasoš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vreme obrade zahteva za nemačko državljanstvo počelo je da se povećava zbog sve veće potražnje među strancima da dobiju pasoš ove zemlje sada kada je novi zakon stupio na snagu.

Kako su vlasti grada Reklinghauzena otkrile, vreme obrade zahteva može da potraje i do 18 meseci, prenosi Shengen.News.

Osvrćući se na dugo vreme čekanja, gradski portparol Danijel Majs rekao je da je glavni razlog za ovu situaciju sve veći broj ljudi koji podnose prijave i nedostatak radnika potrebnih u administrantivnom sektoru.

Istovremeno, Majs je napomenuo da vreme obrade zahteva može dostići 18 meseci zbog uobičajenih procedura naturalizacije. Razlozi za to su sve veći broj predmeta, koji takođe dovode do većeg opterećenja nadležnih organa, a samim tim i dužeg vremena obrade, kao i ionako duge procedure naturalizacije i perioda obuke za nezaposlene, dodaje Majs.

On je dalje otkrio da je do 14. avgusta Reklinghauzen primio 797 novih prijava, što je povećanje u odnosu na 461 prijavu u istom periodu prošle godine.

Većina regiona prima veći broj zahteva za državljanstvo

Pored Reklinghauzena, veliki broj zahteva za državljanstvo beleže i svi ostali delovi Nemačke.

Broj zahteva za državljanstvo u Hanoveru ove godine se skoro udvostručio. Gradski portparol je otkrio ranije ovog meseca da se svakog meseca prihvate između 362 i 493 zahteva za naturalizaciju.

Isti je otkrio da je u prvih šest meseci 2024. grad primio više od 2.530 zahteva.

Region Bavarske takođe beleži rastuću potražnju. Glavni grad Bavarske, Minhen jedan je od gradova u regionu koji je zabeležio značajan broj prijava. Do početka avgusta, Minhen je primio više zahteva za državljanstvo nego tokom cele 2023.

Novi zakon dozvoljava dvojno državljanstvo

Novi nemački zakon o državljanstvu, koji je stupio na snagu 27. juna 2024, omogućava strancima da brže i pod povoljnijim uslovima steknu nemačko državljanstvo.

Novi zakon uključuje deset ključnih tačaka, od kojih je glavna mogućnost višestrukog državljanstva. Nova pravila više ne zahtevaju od stranaca da se odriču prethodnog državljanstva da bi dobili nemački pasoš.

Pored toga, u skladu sa novim zakonom o državljanstvu, stranci sad imaju pravo na nemačko državljanstvo nakon pet godina legalnog boravka umesto prethodnih osam godina.

Primenjuje se i nekoliko drugih olakšica.

To podrazumeva i da sva deca koja su rođena u Nemačkoj od stranih roditelja sada mogu dobiti nemačko državljanstvo i istovremeno zadržati državljanstvo svojih roditelja, pod uslovom da jedan roditelj legalno boravi u Nemačkoj duže od pet godina umesto prethodnih osam godina i ima neograničeno pravo boravka.

profimedia

 

Osim toga, spisak pitanja uključenih u test za dobijanje državljanstva je proširen. Novi test će od sada uključivati pitanja o temama kao što su antisemitizam, o Izraelu i Jevrejima u Nemačkoj.

U skladu sa novim zakonom o državljanstvu, generacija gastarbajtera koja uglavnom uključuje državljane Turske koji su se šezdesetih preselili u Zapadnu Nemačku da bi radili industrijske poslove, više nije obavezna da polaže ispit za državljanstvo.

Da bi dobili nemačko državljanstvo, oni će samo morati da pokažu da su dobri govornici nemačkog jezika.

Ko je nepodoban za nemačko državljanstvo?

Kako je napomenula minsitarka unutrašnjih poslova Nensi Faezer, postoji nekoliko ograničenja koja će važiti za podnosioce zahteva za naturalizaciju.

Podnosioci zahteva za naturalizaciju ne smeju imati krivični dosije. Strani državljani takođe moraju dokazati da su u stanju da sami sebi obezbede sredstva za život i ne smeju primati nikakvu državnu finansijsku pomoć.

Takođe, tražioci azila koji su zbog zabrane deportacije ostali na teritoriji Nemačke duže vreme, nemaju pravo da podnesu zahtev za nemačko državljanstvo.  

Komentari (0)

Evropa