Evropa

Samo dva dane pre nestanka milijardera Linča, njegov najbliži saradnik stradao u saobraćajnoj nereći

Komentari

Autor: BBC/Euronews

21/08/2024

-

10:35

Samo dva dane pre nestanka milijardera Linča, njegov najbliži saradnik stradao u saobraćajnoj nereći
Majkl Linč - Copyright Tanjug/AP/Michael Liedtke

veličina teksta

Aa Aa

Stiven Čemberlen, koji je bio optužen zajedno sa Majkom Linčom na suđenju za prevaru u SAD, preminuo je nakon saobraćajne nesreće u u subotu, malo pre nego što je tajkun nestao u moru kada je potonula njegova superjahta.

Čemberlena je udario automobil u Kembridžširu, samo dva dana pre nego što je Linč stavljen na listu nestalih nakon što je najverovatnije morska pijavica potopila njegovu superjahtu kod obale Sicilije.

Jedna osoba je poginula, a šest drugih, uključujući četvoricu britanskih državljana, vode se kao nestali nakon što je jahta pod nazivom "Bayesian" potonula oko 5 sati ujutru ispred Portičela u provinciji Palermo.

Auto ga udario dok je džogirao

Kako je potraga za preživelima nastavljena i danas, pojavila se informacija da je Čemberlen doživeo saobraćajnu nesreću dva dana pre katastrofe jahte.

Izvor je rekao za Telegraph: 

"Našeg dragog klijenta i prijatelja Stiva Čemberlena udario je automobil u subotu dok je džogirao i on je, nažalost, podlegao povredama".

"Bio je hrabar čovek sa neuporedivim integritetom i duboko nam nedostaje. Uspešno se borio da očisti svoje dobro ime, koje živi kroz njegovu divnu porodicu".

Stiven Čemberlen se suočio sa istim optužbama za prevaru i zaveru kao i njegov bivši šef Majk Linč jer je navodno planirao da poveća vrednost svoje kompanije Autonomy pre nego što bude prodata Hewlett Packardu.

Oslobođen u istom procesu kao i Linč

Obojicu je porota u San Francisku u junu oslobodila svih 15 optužbi.

Osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je za Reuters da je Čemberlena udario automobil u Kembridžširu u subotu ujutro i da je odmah posle nesreće stavljen na aparat za održavanje života.

Policija Kembridžšira nije imenovala Čemberlena, ali je zatražila svedoke nakon sudara pešaka i automobila na Njumarket roudu u Stretamu.

Policajci su rekli da je u nesreći učestvovala plava Voksal Korsa, a nesreća se dogodila u subotu oko 10.10 časova.

Policija je saopštila da je žrtva, koja je imala 50 godina i iz obližnjeg Longstantona, prebačena u bolnicu sa teškim povredama.

Vozač automobila, 49-godišnja žena iz Hadenhema, ostala je na licu mesta i pomagala je policajcima u istrazi.

Nakon što je napustio Autonomy 2012. godine, Čemberlen je radio kao glavni operativni direktor za firmu za sajber bezbednost Darktrace i volontirao kao finansijski direktor za Kembridž Junajted FC, prema njegovom profilu na LinkedInu.

Šestoro nestalih

Da podsetimo, kada je reč o jahti, kao nestali vode se britanski milioner Majk Linč, njegova 18-godišnja ćerka Hana, predsednik bankarske kompanije Morgan Stanley, Džonatan Blumer sa suprugom i Linčov advokat Kris Morvilo sa suprugom Nadom.

Na jedrilici su ukupno bile 22 osobe, a spaseno je 15 ljudi.

Tanjug AP/Salvatore Cavalli

 

Pretpostavlja se da je jedrilica potonula zbog pijavice koja je pogodila to područje.

Nestali vlasnik jahte Majk Linč, suosnivač firme za poslovne softver Autonomy, prodao je svoju kompaniju američkom tehnološkom gigantu Hewlett-Packard 2011. za 11,7 milijardi dolara i našao se pred optužbama za zaveru i prevaru u SAD.

Pre dva meseca "osvojio slobodu"

Linč je bio i finansijski partner kompanije Darktrace, britanske firme za sajber bezbednost koju je američka firma Toma Bravo u aprilu ove godine kupila za 5,32 milijarde dolara.

Tajkun se vratio u Veliku Britaniju tek u junu nakon što je proveo 13 meseci boreći se protiv američkog pravosudnog sistema, osporavajući optužbe, piše Euronews. Pretilo mu je do 25 godina zatvora da je proglašen krivim.

Pravna borba trajala je više od decenije. Obuhvatala je dugotrajnu parnicu zbog prevare u Velikoj Britaniji koja se završila određivanjem odštete HP-u, što je koštalo Linča više od 30 miliona dolara, ali je 6. juna 2024. oslobođen po svih 15 tačaka optužnice.

Linč je 27. jula dao ekskluzivni intervju časopisu Times, objašnjavajući svoju odbranu od optužbi, sudski spor i milione dokumenata koji su predstavljeni kao dokazi. Ispričao je kako je insistirao da svedoči kako bi pokazao da nije negativac, kakvim su tužioci želeli da ga predstave.

Biznismen, koji ima dvoje dece mogao je kao slobodan čovek da se vrati u domovinu. U istom intervjuu, novinar Deni Fortson iz Timesaa, koji je pratio proces od početka, napisao je da je imao osećaj da Linč "izlazi iz nečega sličnog iskustvu na ivici smrti“.

Komentari (0)

Evropa