Evropa

Predstavljen ruski borbeni avion Jak-130M, planirano da prototip poleti 2025. godine (VIDEO)

Komentari

Autor: Tanjug, TangoSix

13/08/2024

-

22:11

Predstavljen ruski borbeni avion Jak-130M, planirano da prototip poleti 2025. godine (VIDEO)
Predstavljen ruski borbeni avion Jak-130M, planirano da prototip poleti 2025. godine (VIDEO) - Copyright Youtube/Rosoboronexport/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Planirano je da prvi prototip ruskog modernizovanog borbenog trenažnog aviona "Jak-130M" poleti 2025. godine, izjavio je danas generalni direktor Irkutskog avio-zavoda Aleksandar Veprev.

Taj avion je prvi put predstavljen na forumu "Vojska-2024" koji se održava od 12. do 14. avgusta u Moskvi, preneo je TASS.

Veprev je rekao da je planirano da prvi prototip aviona "Jak-130M" poleti u prvoj polovini sledeće godine.

Modernizacija aviona "Jak-130M" uglavnom je bila usmerena na ugradnju nove opreme i sistema naoružanja.

Irkutski avio-zavod trenutno proizvodi tri prototipa "Jak-130M", a projekat je prvenstveno usmeren na izvoz.

Do sada je u sedam zemalja isporučeno preko 80 aviona. Najveći korisnik van Rusije je Mjanmar koji je nabavio 20 primeraka, tu su potom Alžir, Bangladeš sa po 16, Belorusija i Vijetnam su kupili po 12, Laos četiri, u toku su isporuke za Iran koji je do sada najverovatnije dobio ne manje od četiri letelice, prenosi TangoSix.

Youtube/Military Today/Screenshot

 

Avion Jak-130M biće opremljen sistemima kao što je radar BRLS-130R, optičko-laserski termovizijski sistem SOLT-130K, sistem za samozaštitu "Prezident-S130", komunikacioni sistem KSS-130. Iz OAK-a napominju da će novi sistemi i naoružanje obezbediti upotrebu aviona Jak-130M za obuku i borbu danju i noću, kao i u složenim meteo uslovima.

"Očekujemo da će modernizovani Jak-130M biti interesantan, pre svega, našim inostranim partnerima koji ne planiraju da kupuju teže i skuplje avione. Ideje oličene u dorađenoj letelici značajno će proširiti asortiman oružja u poređenju sa običnim Jak-130. Konkretno, to će dodatno uključiti rakete vazduh-vazduh i visokoprecizno oružje vazduh-zemlja sa satelitskim i laserskim sistemima za navođenje. U stvari, avion će postati punokrvni laki lovac, uz zadržavanje funkcije obavljanja obuke", rekao je  Vladimir Artjakov, zamenik generalnog direktora Državne korporacije Rosteh, koja je vlasnik UAC/OAK-a.

Youtube/Rosoboronexport/Screenshot

 

Tokom foruma "Vojska-2024" koji se održava u kongresno-izložbenom centru "Patriot" u Moskvi od 12. do 14. avgusta, učesnicima će biti prikazani uzorci naoružanja, vojne i specijalne opreme.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, na forumu učestvuju zvanične vojne delegacije 83 države.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa