Evropa

Rode izazvale pometnju na aerodromu u Istanbulu: Ugrožen avio-saobraćaj zbog migracija ptica u toplije krajeve

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

23:33

Rode izazvale pometnju na aerodromu u Istanbulu: Ugrožen avio-saobraćaj zbog migracija ptica u toplije krajeve
Rode izazvale pometnju na aerodromu u Istanbulu: Ugrožen avio-saobraćaj zbog migracija ptica u toplije krajeve - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Zbog seobe jata roda na nebu iznad Istanbula nastala je pometnja na istanbulskom aerodromu, a potom je izdato i zvanično upozorenje.

Poslednjih dana nebom iznad Istanbula lete jata roda, koja prelaze hiljade kilometara između severne Evrope i Južne Afrike, a turski zvaničnici upozoravaju da se ove godine, tokom migratornog leta ovih ptica u toplije krajeve Afrike, u avgustu i septembru očekuje da milion roda preleti Istanbul, prenosi agencija IHA.

Piloti i kontrolori leta su prethodno u više navrata upozoravali nadležne na jata roda koja preleću vazdušne koridore i ugrožavaju avio-saobraćaj.

Na snimcima se moglo čuti kako kontrolori upozoravaju pilote aviona na velika jata roda koje se nalaze na putu letelica.

"Za vašu informaciju, ispred vas je prijavljeno jato roda na 3 hiljade stopa", upozorio je na jednom od objavljenih snimaka kontrolor leta.

Stručnjaci predočavaju da jata roda zbog vetra ponekad prave nagle promene smera, što povećava opasnosti za učesnike u avio-saobraćaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa