Evropa

Agencija EU za osnovna prava: Zemlje EU ne čine dovoljno da istraže kršenje ljudskih prava migranata

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2024

-

22:51

Agencija EU za osnovna prava: Zemlje EU ne čine dovoljno da istraže kršenje ljudskih prava migranata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija EU za osnovna prava (FRA) saopštila je danas da zemlje članice Unije ne čine dovoljno da istraže izveštaje o kršenju ljudskih prava migranata, uključujući smrtne slučajeve i osudila je maltretiranje migranata na granicama bloka.

U izveštaju FRA se navodi da zemlje EU nisu uspele da ispitaju slučajeve premlaćivanja i seksualnih napada na migrante koje je izvršila policija, preneo je Politiko.

Ističe se da Hrvatska, Grčka i Mađarska posebno "nisu efikasno istražile incidente zlostavljanja" i smrtne slučajeve migranata. FRA je upozorila da EU nisu razmotrile verodostojne navode o ozbiljnim i široko rasprostranjenim kršenjima prava migranata i izbeglica.

U izveštaju se navodi nekoliko incidenata u kojima su migranti bili izloženi maltretiranju bez posledica za počinioce, uključujući slučaj u Hrvatskoj 2020. godine u kojem je policija dva dana zadržala četiri avganistanska migranta, navodno ih tukla i seksualno napastovala jednog od njih.

Navodi se i drugi slučaj u Grčkoj 2022. godine u kojem su dve palestinske izbeglice navodno pretučene, seksualno zlostavljane i ostavljene na splavu za spasavanje na moru.

"Evropa je dužna da se prema svima na granicama odnosi pošteno, sa poštovanjem i u punoj saglasnosti sa zakonom o ljudskim pravima", navodi FRA.

Nalazi FRA su usledili nakon sličnog izveštaja Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje torture (CPT) prošlog novembra koji je otkrio da postoje jasni obrasci fizičkog zlostavljanja migranata.

Komentari (0)

Evropa