Evropa

Požari u Parizu poremetili železnički saobraćaj, nekoliko sati do otvaranja Olimpijskih igara

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2024

-

10:34

Požari u Parizu poremetili železnički saobraćaj, nekoliko sati do otvaranja Olimpijskih igara
Požari u Parizu poremetili železnički saobraćaj, nekoliko sati do otvaranja Olimpijskih igara - Copyright AP Photo/Yasin Dar

veličina teksta

Aa Aa

Tri požara izbila su danas u blizini železničkih pruga u Parizu i ozbiljno poremetili železnički saobraćaj svega nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, prenosi Figaro.

''Vatra je oštetila instalacije, a naši timovi već su na licu mesta kako bi obavili procenu i počeli popravke'', saopštila je železnička kompanija SNCF, dodajući da je reč o ''masovnom napadu s ciljem da se parališe železnička mreža''.

Navodi se da će veliki broj brzih vozova zbog požara biti preusmeren na ''konvencionalne linije'', kao i da se očekuje da saobraćaj bude normalizovan tek u ponedeljak.

AP Photo/Yasin Dar

 

''Koordinisani zlonamerni akti su sinoć ciljali nekoliko TGV linija i ozbiljno će poremetiti saobraćaj ovog vikenda'', izjavio je francuski ministar saobraćaja Patris Vergijete, dok je ministarka sporta Ameli Udea-Kastera osudila ''akte sabotaže'' i dodala da ''onaj ko igra protiv Olimpijskih igara, igra i protiv Francuske i njenog olimpijskog tima''.

U Parizu će večeras od 19.30 biti otvorene 33. Olimpijske igre, pri čemu će ceremonija otvaranja prvi put biti održana na otvorenom, uz rekordan broj od 45.000 policajaca koji će voditi računa o bezbednosti učesnika.

Atal: Napad ima jedan cilj

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je danas da sabotaže koje su pogodile ključne delove francuske železničke mreže uoči Olimpijskih igara imaju "jasan cilj - blokiranje mreže brzih vozova".

On je rekao da su "vandali" strateški napali glavne rute sa severa, istoka i zapada prema Parizu, i to nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Olimpijade, prenosi AP.

Obraćajući se novinarima, Atal je rekao da će biti "velikih posledica", jer je stotine hiljada ljudi zaglavljeno u pokušaju da stignu do Pariza.

Parisko tužilaštvo otvorilo je istragu i ceo slučaj okarakterisalo kao "namernu štetu" nanesenu železničkoj infrastrukturi i "fundamentalnim nacionalnim interesima".Tužilaštvo je takođe navelo da će istragu sprovoditi i tokom noći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa