Evropa

Britanska policija izjednačila opasnost od terorizma sa nasiljem nad ženama: Izneti "zapanjujući" podaci

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

18:05

Britanska policija izjednačila opasnost od terorizma sa nasiljem nad ženama: Izneti "zapanjujući" podaci
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Nasilje nad ženama i devojčicama u Britaniji dostiglo je nivo epidemije i policija ove zločine tretira kao pretnju istih razmera kao terorizam, saopštili su danas šefovi britanske policije.

Policija je zabeležila više od milion nasilnih zločina nad ženama i devojčicama u periodu od 2022. do 2023. godine, što predstavlja jednu petinu svih zabeleženih zločina, navodi se u novom izveštaju koji su naručili Savet šefova nacionalne policije i Policijski koledž.

Svako šesto ubistvo je bilo povezano sa zlostavljanjem u porodici u istom periodu, prenosi AP.

Najmanje jedna od 12 žena svake godine biće žrtva zločina, uključujući seksualne delikte, silovanje, uhođenje, uznemiravanje ili seksualno zlostavljanje na internetu, procenjuje se u izveštaju, a tačan broj se smatra mnogo višim zbog zločina koji se ne prijavljuju.

''Nasilje nad ženama i devojčicama je vanredna situacija na nacionalnom nivou. Moramo da idemo napred kao društvo da bismo napravili promene i da više ne prihvatamo nasilje nad ženama i devojčicama kao neizbežno'', rekla je zamenica šefa policije Megi Blajt u saopštenju.

Blajt je istakla da su podaci ''zapanjujući'' i da rastu u obimu i složenosti svake godine, pri čemu su se takvi zločini povećali za 37 odsto od 2018. do 2022. godine.

Ona je rekla da je posebno zabrinjavajuć način na koji pojedine osobe koje su uticajne na internetu ''radikalizuju“ mladiće i dečake u ekstremne ženomrsce.

Viši službenici koji se fokusiraju na nasilje nad ženama sarađuju sa policijom za borbu protiv terorizma po tom pitanju, rekla je Blajt.

Nastavnici u Velikoj Britaniji su izrazili zabrinutost zbog širenja ''toksične muškosti“ među dečacima pod uticajem mizoginih stavova nekih ličnosti društvenih medija.

Britanska vlada je prošle godine klasifikovala nasilje nad ženama i devojčicama kao nacionalnu pretnju po javnu bezbednost, a policijskim snagama je rečeno da daju prioritet u svom odgovoru na to pitanje na isti način kao što to čine za terorizam i organizovani kriminal.

U izveštaju se navodi da je hiljade policajaca nedavno obučeno za istragu silovanja i teških seksualnih delikata.

Blajt ipak upozorava da to nije dovoljno i pozvala je vladu da se pozabavi sistemom krivičnog pravosuđa, koji je ''preopterećen i neefikasan za žrtve“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa