Evropa

Sijarto: Manevrisanje Borelja da potkopa programe mađarskog predsedavanja za žaljenje

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

14:34

Sijarto: Manevrisanje Borelja da potkopa programe mađarskog predsedavanja za žaljenje
Sijarto: Manevrisanje Borelja da potkopa programe mađarskog predsedavanja za žaljenje - Copyright TANJUG/ STR/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Manevrisanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da "potkopa" planirane programe mađarskog predsedavanja EU je "za žaljenje", izjavio je u Budimpešti mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Odgovarajući na pitanja novinara, Sijarto je rekao da nije dobio pismo od Borelja u kome ga poziva na sednicu Saveta za spoljne poslove 28. i 29. avgusta, u isto vreme kada je mađarsko predsedništvo zakazalo neformalni sastanak u Budimpešti, preneo je MTI.

"Čuo sam da je visoki predstavnik pokušao da izvede neki manevar", kazao je Sijarto.

On je istakao da nije iznenađen i da je pratio karijeru visokog predstavnika u poslednjih pet godina, koji je bio jedan od najneuspešnijih perioda evropske spoljne politike.

Sijarto je rekao da EU danas ima "mnogo veće probleme" koje treba da rešava, ocenivši da je "više žalosno nego nečuveno" što je to bio glavni prioritet šefova spoljne politike kada se na kontinentu dešava rat, a konkurentnost i težina evropskog bloka u spoljnoj politici je "primila dramatičan udarac".

"Srećom, Žozep Borelj uskoro napušta svoju funkciju i to bi moglo da pruži nadu da se pad značaja Evropske unije u spoljnoj politici može zaustaviti", naglasio je on.

Sijarto je naveo da je tokom 10 godina kao ministar spoljnih poslova radio sa tri visoka spoljnopolitička predstavnika EU i svaki put kada bi im istekao mandat, bio je, kako je rekao, siguran da ne može gore i uvek je grešio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa