Evropa

Gerškovič se pojavio na saslušanju u Jekaterinburgu po optužbama za špijunažu

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

10:54

Gerškovič se pojavio na saslušanju u Jekaterinburgu po optužbama za špijunažu
Gerškovič se pojavio na saslušanju u Jekaterinburgu po optužbama za špijunažu - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Reporter Volstrit džurnala Evan Gerškovič pojavio se na sudu u Rusiji na saslušanju po optužbama za špijunažu.

Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata u Jekaterinburgu, gradu na Uralskim planinama gde je 32-godišnji novinar bio i pritvoren, prenosi AP. Ročište u suđenju pomereno je na današnji dan umesto da bude održano 13. avgusta i ta odluka o pomeranju datuma doneta je na zahtev Gerškovičeve odbrane.

Novinar se suočava sa optužbama za špijunažu i kaznom do 20 godina zatvora.Geršković, Volstrit džurnal i vlada Sjedinjenih Američkih Država nazvali su tužbe lažnim i politički motivisanim.

Tanjug/(AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

 

Prema ruskom tužilaštvu, Gerškovič se tereti da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravku vojne opreme".

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD. Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa