Evropa

Da li se Evropsko prvenstvo u fudbalu isplatilo Nemačkoj?

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2024

-

20:16

Da li se Evropsko prvenstvo u fudbalu isplatilo Nemačkoj?
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Najjača evropska ekonomija, Nemačka, zaglavljena je u recesiji od prošle godine. Međutim, jedan od najispraćenijih događaja koji se ove godine održavao u ovoj zemlji, Evro 2024,  privukao je veliki broj navijača iz cele Evrope, pa se sada, neposredno pre njegovog završetka i postavlja pitanje da li je profit nadmašio troškove održavanja igara?

Naime, deset gradova domaćina, uključujući Dizeldorf, Gelzenkirhen i Berlin, tek će za nekoliko meseci znati da li su uspeli da pokriju troškove održavanja UEFA Eura 2024.

Nemački poreski obveznici snose najveći teret troškova obezbeđenja, reklama i renoviranja stadiona, ali UEFA već očekuje profit od preko milijardu evra od prodaje karata, prava na emitovanje i dobijanja poreskih olakšica u milionima, piše Euronews.

Ko profitira od održavanja takmičenja?

Sportski događaji, uključujući UEFA, FIFA, pa čak i MOK nisu nimalo jeftini i koštaju milione evra.

Kada se prethodna nemačka vlada, tada još pod bivšom kancelarkom Angelom Merkel, prijavila za domaćinstvo turnira 2018. godine, bila je u konkurenciji sa Turskom, koja je, prema nemačkim medijima, ponudila velikodušne garancije UEFA-i kao što su potpuno oslobađanje od poreza i korišćenje stadiona bez plaćanja rente.

Da bi obezbedila ponudu, nemačka vlada je takođe pristala na sveobuhvatne ustupke, uključujući oslobađanje od poreza u milionima.

Tačna cifra je obavijena velom tajne, jer Ministarstvo finansija, čiji je sadašnji kancelar Olaf Šolc bio ministar 2018. godine, smatra da je to "poreska tajna".

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

Profesor međunarodnog sportskog menadžmenta dr Aleksander Hodek kaže da bi Nemačka dobila UEFA ponudu "moralo je da se ispoštuje 18 pravila". Ova pravila, između ostalog, predviđaju da se ne plaća porez na promet ostvaren u okviru UEFA".

To znači da se porez na promet ne naplaćuje na stvari koje se prodaju na stadionu.

Šta je sa turistima van stadiona?

I nemačko udruženje hotela i ugostiteljstva (DEHOGA) i nemačko udruženje pivara kažu da većina preduzeća nije profitirala od evropskih šampiona.

Generalni direktor Udruženja nemačkih pivara Holger Ajkel rekao je u pisanoj izjavi za Euronews da je rano da se pravi tačna kalkulacija zarade u odnosu na troškove.

"Prerano za bilans Evropskog prvenstva. Još uvek nema dostupnih podataka za jun u celoj zemlji. Ali jedno je već sigurno: na žalost, vreme nije uvek bilo onako kako bismo želeli. Česte oluje su pokvarile posao mnogih stanodavaca, mnoge baštenske zabave su propale, kao i druge industrije", rekao je.

profimedia

 

Nemačko udruženje hotela i restorana "Dehoga" je takođe prijavilo razočaravajuće rezultate koji kažu da, prema anketi, koja je podeljena na oko 2.730 ugostiteljskih kompanija u Nemačkoj između 2. i 10. jula teško ko može da se pohvali većom zaradom.

"Ugostiteljska i hotelska industrija u Nemačkoj se žale na ogromne gubitke u prodaji i profitu. Zabrinutost je velika, samo nekoliko kompanija je imalo direktnu korist od Evropskog prvenstva u fudbalu. Čak 88 odsto onih koji su učestvovali u anketi "nije prijavilo pozitivne efekte Evropskog prvenstva. Samo 8,1 odsto je prijavilo pozitivne impulse sa velikog sportskog događaja", navode u svom izveštaju.

"Dehoga" je takođe okrivila vremenske prilike za smanjenu prodaju.

Da li bi turnir mogao da pomogne usporenom ekonomskom oporavku Nemačke?

Hodek kaže za Euronews kaže da se često precenjuje šta to zapravo znače ekonomske dobiti. On dodaje da je savezna vlada očekivala da 2,7 miliona navijača prisustvuje igrama. 

"Ako njih dva miliona prenoći jednu ili dve noći, to baš nije dovoljno da se Nemačka izvuče iz recesije", kaže.

Međutim, Hodek se takođe fokusira na pozitivne efekte koje turnir ima na nacije: "Postoje i druge stvari, kao što je to kako utiče na ljude, menja raspoloženje, čini ljude možda ponosnim što žive u Nemačkoj, i lepo je kada mnoge nacije dolaze u Nemačku".

On takođe ukazuje i na pritužbe koje su mnogi strani navijači imali po pitanju nemačke železničke mreže Deutsche Bahn.

"Mnogi ljudi su postali svesni koliko je važno ulagati u železničku mrežu, što je pozitivan efekat. Nadležni treba da shvate da je ulaganje u ovu infrastrukturu neophodno, i da naglašava hitnost više od bilo koje političke debate u Bundestagu", kaže.

Komentari (0)

Evropa