Evropa

Austrijski kancelar Nehamer nije podržao bojkot mađarskog predsedavanja Savetom EU

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2024

-

15:49

Austrijski kancelar Nehamer nije podržao bojkot mađarskog predsedavanja Savetom EU
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da će ministri iz njegove Austrijske narodne partije (APP) nastaviti da učestvuju na sastancima pod mađarskim predsedavanjem Savetom EU.

Nehamer na taj način nije podržao bojkot mađarskog predsedavanja Savetom EU. 

Istovremeno, Nehamer je napisao na platformi X da je potrebno odupreti se pokušajima mađarskog premijera Viktora Orbana da deluje neusklađeno.

"Neophodno je odupreti se pokušajima (mađarskog premijera) Viktora Orbana da deluje bez koordinacije, ali predsedništvo ne može da se bojkotuje", naveo je Nehamer.

Grupa od 63 poslanika Evropskog parlamenta (EP) zatražila je od EU da povuče mađarsko pravo glasa u Uniji, kao odgovor na nedavne posete Orbana Moskvi i Pekingu. 

Poslanici su naveli da je Orban namerno govorio da te posete obavlja u ime cele EU, iako za to nije imao ovlašćenja.

"Premijer Orban već je naneo značajnu štetu iskorišćavanjem i zloupotrebom uloge Predsedništva Saveta. To zahteva realne akcije, kao što je suspendovanje glasačkih prava Mađarske u Savetu, pošto je praksa pokazala da verbalne osude ove situacije nemaju efekta", navedeno je u pismu koje je objavljeno na platformi X.

Pismo su potpisali poslanici brojnih političkih grupa u EP, uključujući Evropsku narodnu partiju desnog centra koja je najveća grupa u Evropskom parlamentu, kao i socijalisti, liberali, evropski konzervativc i reformisti i zeleni.

Poslanici nemaju formalnu mogućnost da Mađarskoj oduzmu glasačka prava, ali nastoje da izvrše politički pritisak na Brisel da preduzme oštrije mere prema Budimpešti.

Evropska komisija (EK) saopštila je u ponedeljak da će prestati da šalje komesare na neformalne sastanke koje organizuje mađarsko predsedništvo EU.

Mađarska vlada odgovorila je kritikujući EK što je "izabrala" institucije i zemlje sa kojima želi da sarađuje.

Orban se prošle nedelje sastao sa američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom, a pre toga otputovao je u Ukrajinu i Rusiju kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

U Pekingu se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u, kako je sam rekao, "mirovnoj misiji" za okončanje rata u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa