Evropa

Starmer: Možemo da postignemo bolji dogovor sa EU o pravilima trgovine posle Bregzita

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2024

-

15:23

Starmer: Možemo da postignemo bolji dogovor sa EU o pravilima trgovine posle Bregzita
Kir Starmer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da će izgraditi poboljšani sporazum sa Evropskom unijom o pravilima trgovine posle Bregzita i rekonstruisati ''loše izvedeni dogovor'' koji je potpisao bivši premijer Boris Džonson.

Starmer je rekao da će nova vlada prvo morati da primeni promene u skladu sa sadašnjim sporazumom kako bi izgradila poverenje sa Evropskom unijom.

''Mislimo da možemo da postignemo bolji dogovor od neuspešnog dogovora koji je nam je doneo Boris Džonson i radićemo na tome. Nećemo moći da ostvarimo bolji odnos osim ako ne pokažemo posvećenost odnosima i sporazumima koji su već postignuti'', rekao je Starmer nakon razgovora sa liderima Severne Irske u Belfastu, prenosi Rojters.

Laburisti su odbacili ponovno pridruživanje jedinstvenom tržištu EU ili carinskoj uniji, ali su saglasni u tome da je moguće ukloniti neke trgovinske barijere sa EU, koju je Britanija napustila 2020.

Novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lemi izjavio je da Laburistička partija želi da zaključi zajednički bezbednosni pakt sa EU koji će da obuhvata širok niz pitanja, uključujući odbranu, klimatsku krizu, pandemije i neregistrovanu migraciju.

Lemi je istakao da želi "strukturisan dijalog" sa EU i naveo da Laburistička partija želi bezbedosnu saradnju sa EU po strukturi sličnu Savetu EU i SAD za trgovinu i tehnologiju, koji je sačinjen od brojnih pododbora i održava godišnje samite.

Komentari (0)

Evropa