Belgijski restorani "ubiraju plodove" francuskih mera: Kovid propusnice zadaju probleme ugostiteljima
Komentari14/08/2021
-13:52
Kovid propusnica koja se odnedavno zahteva za ulazak u restoran stvara ozbiljne probleme francuskim ugostiteljima, naročito onima čiji se restorani nalaze na granici sa Belgijom, gde ova pravila ne važe.
Za ove restorene koji se nalaze u pograničnim delovima ove propusnice zapravo mogu dosta da ugroze njihovo poslovanje.
U gradu Sen Žan Kapel, u blizini granice sa Belgijom, vlasnica restorana Benedkit Dijk je zabirnuta zbog toga što njene mušterije treba bukvalno samo da pređu ulicu da bi pronašle belgijski restoran u kojem neće biti podložne novim pravilima francuske vlade.
"Prošlog vikenda moja knjiga rezervacija je bila puna i za subotu i nedelju. Imali smo više od 300 ljudi za oba dana, a dosta njih je bilo i na listi za čekanje. Međutim, za ovaj vikend nismo pirmili ni jedan poziv za rezervaciju", kaže ona za Euronews.
Međutim, samo 100 metara dalje belgijski konkurenti već "ubiraju plodove" novih francuskih mera.
"Tokom vikenda imamo mnogo više ljudi nego inače, i prva stvar koju nas gosti pitaju je da li u Belgiji obavezna zdravstvena propusnica", kaže Didije Delval, menadžer restorana Lorlož inverse u belgijskom gradu Heuvelandu.
On je objasnio da se dešavalo da im dođe cela komapnija na ručak.
"U grupi od petoro gostiju jedan je nevakcinisan i onda ne mogu da budu usluženi u francuskom restoranu", kaže i objašnajva da njegov restoran nema dovoljno osoblja da se izbori sa povećanim prilivom francuskih mušterija.
Kaže da mu je žao trenutne situacije koju proživljavaju francuske kolege kao i činjenicu da njihove vlasti nisu razmišljale o ovakvom paradoksu.
"Na televiziji gledamo kako ministri jedu u restoranima i zadovoljni su zbog toga što se stvari sa kovid propusnicom dobro odvijaju. Ali oni nisu došli u pogranične regione da vide kakva je situacija u restoranima u tim oblastima", naglašava Dijk.
Kako kaže, kovid propusnica je samo jedna u nizu prepreka sa kojom su se francuski restorani susretali od kada je počela pandemija.
"Moj restoran je zbog lokdauna bio zatvoren devet meseci. Smatram da država mora da razmisli o drugim rešenjima da ohrabri ljude da se vakcinišu tako da ne moramo mi – restorani, barovi ili klubovi – da proveravamo kovid propusnice. To nije naš posao", naglašava Dijk.
Kovid propusnica je u Francuskoj uvedena 21. jula i na njoj se nalaze podaci koji dokazuju da je njen vlasnik primio vakcinu protiv virusa korona, ili ima negativne rezultate testa u poslednja 72 sata ili se oporavio od kovida u prethodnih šest meseci.
Ona je tada bila neophodna samo prilikom ulaska na kulturne i zabavne događaje sa kapacitetom od više od 50 ljudi. Ovakva mera izazvala je proteste širom zemlje. Vlada tvrdi da je ona neophodna da bi se obuzdao četvrti talas koji je podstaknut zaraznijom delta varijantom virusa.
"Bez ove zdravstvene propusnice bili bismo pronuđeni da ponovo uđemo u potpuni lokdaun", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, odgovarajući na kritike ranije ovog meseca.
Komentari (0)