Evropa

U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi": Posle akta protiv "stranih agenata" Tbilisi ide korak dalje od EU

Komentari

Autor: Politico/Bloomberg/Reuters

11/06/2024

-

12:52

U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi": Posle akta protiv "stranih agenata" Tbilisi ide korak dalje od EU
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća partija Gruzije "Gruzijski san", predložila je parlamentu novi nacrt "zakona o LGBT propagandi" prema kojem će istopolnim parovima biti oduzeta prava, piše "Politico".

Evropski ogranak portala napominje da ovaj potez označava još jedan veliki prekid između Evropske unije i zemlje kandidata na Južnom Kavkazu.

Naime, u utorak je Šalva Papuašvili, predsednik gruzijskog parlamenta i jedan od lidera vladajuće partije "Gruzijski san", izneo paket zakona usmerenih na "LGBT propagandu".

Gruzijski "Interpress" je citirao Papuašvilija da će zakon takođe zabraniti neheteroseksualnim osobama da usvajaju decu i sprečiće ljude da promene pol u ličnim dokumentima, a i svaku "medicinsku manipulaciju u svrhu promene pola", kako je rekao Papuašvili. Takođe, javna okupljanja koja promovišu istopolne veze ne bi bila dozvoljena.

Istovremeno, reference na LGBTQ+ osobe bi bile izbrisane sa javnih prostora. Školama bi bilo zabranjeno da stavljaju na raspolaganje informacije koje "promovišu pripadnost suprotnom polu, istopolne odnose ili incest". Emiterima, oglašivačima i bioskopima će takođe biti naloženo da pre emitovanja rediguju bilo koji sadržaj koji prikazuje istopolne odnose, bez obzira na predviđeni uzrast publike, prenosi "Politico".

Portal navodi i da je susedna Rusija uvela slične zabrane za ono što tvrdi da predstavlja "propagandu" protiv tradicionalnih vrednosti, prošle godine je efektivno stavila van zakona "međunarodni LGBTQ+ javni pokret" i ciljala pojedince i organizacije u zajednici.

Predložene mere će verovatno podstaći zabrinutost Evropske unije i SAD u vezi sa političkim pravcem Gruzije, nakon njihove kritike "zakona o stranim agentima" koji kritičari vide kao zakon inspirisan Rusijom i represivan, piše "Reuters".

Agencija navodi i da je Gruzija pretežno pravoslavna hrišćanska nacija, društveno konzervativna, a ankete pokazuju da velika većina stanovništva ne odobrava istopolne odnose.

S druge strane, navodeći stav opozicije, agencija prenosi da je saopštila da je anti-LGBT agenda Gruzijskog sna pokušaj da učvrsti svoju podršku među konzervativcima i odvrati birače od ekonomskih problema uoči parlamentarnih izbora koji će biti zakazani za oktobar, dok vladajuća stranka kaže da je zakon neophodan za odbranu od "pseudo-liberalnih" vrednosti koje potkopavaju tradicionalne porodične odnose, piše "Reuters".

"Bloomberg" u analizi dešavanja navodi da su dve najveće banke ove kavkaske republike pale u trgovanju u Londonu usred konfrontacije oko "zakona o stranim agentima". "Bank of Georgia Group PLC" je pala za 31 odsto sa rekordnog nivoa od 1. maja, a "TBC Bank Group Plc" je izgubila 27 odsto.

List navodi i da je u novembru Vrhovni sud Rusije proglasio "međunarodni LGBT javni pokret" ekstremističkom organizacijom, otvarajući put novom talasu represije, iako takva grupa ne postoji u Rusiji, piše "Bloomberg".

"Razbijanje LGBTI u ruskom stilu je još jedna crvena zastava za ambicije Gruzije prema EU", napisao je Mihael Rot, predsednik komiteta za spoljne odnose nemačkog parlamenta, na platformi "X" i dodao da vladajuća partija "mora zaustaviti inicijative za uništavanje budućnosti Gruzije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa