Evropa

Stano u usvajanju rezolucije GS UN: Odbijamo svako poricanje ili relativizaciju onoga što se desilo u Srebrenici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2024

-

13:04

Stano u usvajanju rezolucije GS UN: Odbijamo svako poricanje ili relativizaciju onoga što se desilo u Srebrenici
Stano u usvajanju rezolucije GS UN: Odbijamo svako poricanje ili relativizaciju onoga što se desilo u Srebrenici - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Kada su u pitanju glasovi u Ujedinjenim nacijama, mogu samo da ponovim da Evropska unija kao takva nije članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, tako da nije na nama da komentarišemo rezolucije koje se izglasavaju tamo od strane zemalja članica Ujedinjenih nacija, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Kako je naveo, Evropska unija, nezavisno od ostalih, ima poziciju po pitanju genocida i ona je, kako je dodao, vrlo jasna i nalazi se u zaključcima Evropskog saveta. 

"Evropska unija je veoma jasna svake godine - odbijamo svako poricanje ili relativizaciju onoga što se desilo u Srebrenici. Odbijamo svako dovođenje u sumnju činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid. To je činjenica koju je ustanovio Međunarodni sud i bilo koje aktivnosti koje za cilj imaju relativizaciju i poricanje nisu prihvatljive od strane EU. Glasanje juče je bilo o posebnoj rezoluciji, koja se bavi uspostavljanjem Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici, o kojoj su zemlje članice glasale na osnovu svojih nacionalnih odluka. Pozicija EU po pitanju genocida u Srebrenici se nije promenila", rekao je Stano.

Podsetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o Srebrenici kojem se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljenja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Za rezoluciju su glasale 84 države, 19 je bilo protiv, a uzdržanih je bilo 68. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nisu uspeli da stave, kako je rekao, žig na srpski narod, dodavši da su neki ljudi hteli da iskoriste političku moć i politizuju ovu temu. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa