Evropa

Sukob policije i demonstranata u Tbilisiju: Privedeno nekoliko osoba, EU osudila zakon o "stranim agentima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

14/05/2024

-

20:32

Sukob policije i demonstranata u Tbilisiju: Privedeno nekoliko osoba, EU osudila zakon o "stranim agentima"
Sukob policije i demonstranata u Tbilisiju: Privedeno nekoliko osoba, EU osudila zakon o "stranim agentima" - Copyright AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijski parlament izglasao je danas kontroverzni zakon o "stranim agentima", a građani su nakon toga izašli na ulice u Tbilisiju u znak protesta i sukobili se sa policijom.

Protesti ispred gruzijskog parlamenta dodatno su se intenzivirali nakon što je izglasan "sporni" zakon, prenosi Guardian, a do sukoba policije i demonstarnata je došlo nakon što su građani pokušali da upadnu u parlament.

Policija je upotrebila suzavac, a tokom sukoba policije i demonstranata više osoba je povređeno, dok su policijske jedinice privele nekoliko osoba, prenosi britanski list.

Na plenarnoj sednici došlo je do tuče između poslanika, a poslanik opozicije Levan Kabeišvili napadnut je nakon što je rekao da vlast prodaje Gruziju Rusiji.

Većina poslanika na kraju je podržala zakon posle trećeg i poslednjeg čitanja.

Opozicione stranke kažu da bi zakon mogao da našteti pokušaju Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji, koja joj je dala status kandidata. EU je upozorila da bi predlog zakona mogao da ugrozi dalji napredak evrointegracija.

Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

 

Reakcije stižu iz celog sveta

Aktuelna dešavanja u Gruziji nisu prošla neprimećeno u Evropi, ali ni u SAD.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecoola rekla je da je "uz gruzijski narod"“.

Ona je u svojoj objavi na platformi X dodala da Gruzijci na ulicama "žele evropsku budućnost“ i "očekuju evropske vrednosti i standarde“.

Bela kuća danas je saopštila da su SAD "duboko uznemirene gruzijskim zakonom o stranim agentima u stilu Kremlja", koji su zapadne zemlje kritikovale kao autoritaran i inspirisan ruskim zakonodavstvom.

"Duboko smo zabrinuti zbog gruzijskog proruskog zakonodavstva", izjavila je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Ona je upozorila da ukoliko ovaj zakon bude i usvojen, to će primorati SAD da "suštinski preispitaju svoj odnos sa Gruzijom".

Reagovao je i Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O’Brajen rekavši da zakon o "stranim agentima" "razbija" partnerstvo Gruzije sa SAD.

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

 

On je takođe dodao da će biti posledica ako dođe do primene zakona.

Britanski ministar za Evropu Nusret Gani rekao je da su scene iz Gruzije "šokantne" i da "kao prijatelji Gruzije poziva na smirenost i uzdržanost sa svih strana”, navodeći dan je Britanija protiv aktuelnog zakona.

Oglasio se i litvanski predsednik Gitanas Nauseda signalizirajući podršku demonstrantima, navodeći da je njegova zemlja uz gruzijski narod

"Niko nema pravo da vam oduzme evropski san“, napisao je nauseda na platformi X.

Zakon o "stranim agentima" opozicija i zapadne vlade su osudili kao autokratski, a on podrazumeva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti" koji zavise od stranog uticaja.

Od 15. aprila, opozicija i građanski aktivisti održavaju proteste u Tbilisiju protiv ovog zakona. Protesti su više puta eskalirali u sukobe sa pripadnicima policije, a policija je koristila biber sprej i vodene topove da rastera demonstrante.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili najavila je da će uložiti veto na ovaj zakon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa