Evropa

Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Rusije u novom mandatu: Među gostima i Stiven Sigal

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

11:53

Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Rusije u novom mandatu: Među gostima i Stiven Sigal
Inauguracija Vladimira Putina - Copyright Tanjug AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski lider Vladimir Putin danas je na ceremoniji inauguracije u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsednik Rusije.

On će na funkciji ostati narednih šest godina, do 2030. godine, prenose RIA Novosti.

Ceremonija inauguracije počela je svečanim unošenjem ruske nacionalne zastave, predsedničkog standarda, ruskog Ustava i obeležja ruskog predsednika u Svetoandrejsku salu Velikog kremaljskog dvorca, a prisustvovali su joj senatori, poslanici Državne dume, sudije Ustavnog suda, guverneri, članovi vlade, predstavnici tradicionalnih verskih zajednica, strani ambasadori i drugi gosti među kojima je bio i američki glumac Stiven Sigal.

Glumac je i 2018. godine bio među onima koji su bili pozvani na Putinovo polaganje zakletve za predsednika, prenose RIA Novosti.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

Ruski proizvođači automobila su posebno za ovu priluku prilagodili predsednički automobil Aurus Senat, a na putu do Velikog kremaljskog dvorca predsedničku limuzinu pratili su i novi električni motocikli Aurus.

"Rusija će nastaviti da radi na formiranju multipolarnog svetskog poretka"

Putin je danas poručio da će Rusija nastaviti da radi sa partnerima na formiranju multipolarnog svetskog poretka, kao i da je razgovor o bezbednosnim pitanjima sa zapadnim zemljama moguć, ali pod ravnopravnim uslovima.

"Zajedno sa partnerima u evroazijskim integracijama, sa drugim centrima za suvereni razvoj, nastavićemo da radimo na formiranju multipolarnog svetskog poretka, ravnopravnog i nedeljivog sistema bezbednosti", rekao je Putin na ceremoniji inauguracije u palati u Kremlju.

On je rekao da je Rusija bila i biće otvorena za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje u noj vide pouzdanog i poštenog partnera.  

Rusija ne odbija dijalog sa zapadnim zemljama, ali da je izbor na njima, istakao je Putin.

"Da li i dalje planiraju pokušaje da obuzdaju razvoj Rusije, nastave politiku agresije, pritisak na našu zemlju koji ne prestaje godinama, ili traži put ka saradnji i miru", rekao je ruski lider na ceremoniji inauguracije.

Tanjug AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Prema njegovim rečima razgovor Rusije i zapadnih zemalja o pitanjima bezbednosti je moguć samo pod ravnopravnim uslovima, a ne sa pozicije sile.

"Ponavljam, razgovor, uključujući i o pitanjima bezbednosti i strateške stabilnosti, moguć je, ali ne sa pozicije snage, već razgovor bez ikakve bahatosti, uobraženosti i lične isključivosti, samo pod jednakim uslovima, uz poštovanje uzajamnih interesa", naglasio je Putin.

On je podvukao da je narod Rusije jedinstven i veliki i da će Rusi zajeno prevazići prepreke, ostvariti svoje planove i pobediti. Dodao je da je samo zajedno sa narodom moguće ostvariti zaista velike ciljeve.

"Danas smo, u suštini, odgovorni našoj hiljadugodišnjoj istoriji, našim precima koji su osvajali naizgled nedostupne visine, jer im je domovina uvek bila na prvom mestu. Znali su da velike ciljeve mogu ostvariti samo zajedno sa državom i narodom. I izgradili  svetsku silu - našu Otadžbinu", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Tanjug AP/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

 

Predsednik Rusije smatra da je neophodno obezbediti pouzdan kontinuitet u razvoju zemlje u decenijama koje dolaze, odgajati i obrazovati mlađe generacije koje će jačati moć Rusije, razvijati njenu državnost, zasnovanu na međunacionalnoj harmoniji, čuvajući tradiciju svih naroda koji žive u Rusiji.

On je poručio da će interesi i bezbednost ruskog naroda za njega biti iznad svega i izrazio nadu da će Rusi dostojanstveno proći kroz "ovaj težak, kritični period i postati još jači". Obećao je da će učiniti sve i iskoristiti sva zakonska i ustavna ovlašćenja da opravda poverenje Rusa, napominjući da su ruski građani potvrdili  ispravnost kursa zemlje, što je, kako je naveo, važno u kontekstu ozbiljnih iskušenja.

"Vi ste, građani Rusije, potvrdili ispravnost kursa zemlje, sada kada smo suočeni sa ozbiljnim iskušenjima, vidim u tome duboko razumevanje naših zajedničkih istorijskih ciljeva. Konsolidovana volja miliona ljudi je ogromna snaga, dokaz našeg zajedničkog čvrstog uverenja da ćemo sami odrediti sudbinu Rusije i zarad današnjih i budućih generacija...Služenje Rusiji je ogromna čast, odgovornost i sveta dužnost šefa države", zaključio je Putin u svom govoru na ceremoniji polaganja zakletve.

Ime premijera u roku od dve nedelje

Prema Ustavu Rusije, vlada predaje ovlašćenja budućem predsedniku, a ministri će u tehničkom mandatu nastaviti rad do formiranja novog kabineta.

Premijera će imenovati predsednik nakon što Državna duma odobri kandidaturu u roku od dve nedelje.

Tanjug AP/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Novi predsednik vlade izneće svoje viđenje strukture izvršne vlasti, a zatim će Državnoj dumi predložiti kandidate za potpredsednike vlade i ministre, osim za šefove bezbednosnog sektora i Ministarstva spoljnih poslova.

Šefove Ministarstva odbrane, FSB, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva spoljnih poslova imenuje predsednik Rusije nakon konsultacija sa Savetom Federacije.

Putin je prvi put postao predsednik Rusije 2000. godine, a 2004. je ponovo izabran za novi mandat.

On nije učestvovao na izborima 2008. godine, pošto mu Ustav nije dozvoljavao da se kandiduje više od dva puta uzastopno. Pošto je podržao kandidaturu Dmitrija Medvedeva, Putin je preuzeo mesto premijera u maju 2008. godine.

Istovremeno, izvršene su i izmene Ustava, prema kojima se predsednik bira ne na četiri, već na šest godina.

Putin je ponovo postao šef države 2012, a zatim je reizabran 2018. godine.

Dobio je pravo da učestvuje na izborima 2024. nakon što su 2020. godine usvojeni amandmani na Ustav.

Na predsedničkim izborima u Rusiji održanim od 15. do 17. marta, Putin je osvojio 87,28 odsto glasova.
 

 

Komentari (0)

Evropa