Evropa

Sud u Rusiji novčano kaznio novinara zbog rada za portal Meduza

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2024

-

15:35

Sud u Rusiji novčano kaznio novinara zbog rada za portal Meduza
Sud u Rusiji novčano kaznio novinara zbog rada za portal Meduza - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nikulinski sud Moskve novčano je kaznio novinara Dmitrija Kuznjeca sa 10 hiljada rubalja (oko 100 evra) zbog rada za portal Meduza, koji su proglasile "nepoželjnom organizacijom", saopštila je pres-služba suda.

"Odlukom suda Kuznjec Dmitrij Viktorovič je osuđen na administrativnu kaznu u iznosu od 10.000 rubalja“, navodi se u saopštenju suda i dodaje da je novinar proglašen krivim za učešće u "aktivnosti strane ili međunarodne nevladine organizacije za koje je doneta odluka o priznavanju njenog delovanja kao nepoželjnog na teritoriji Rusije", prenosi RIA Novosti.

Postupak protiv Kuznjeca pokrenut je zbog podkasta "Vojni ekspert Meduze Kuznjec", koji je objavljen na Telegram kanalu portala.

Ovo je prvi poznati slučaj da je novinar kažnjen zbog rada za nepoželjnu organizaciju, navodi ruska agencija.

Aktivnosti strane organizacije Društva sa ograničenom odgovornošću (SIA) "Medusa Project" proglašene su nepoželjnim odlukom Generalnog tužilaštva Ruske Federacije u januaru 2023. godine.

Ova organizacija je uvrštena na listu stranih i međunarodnih nevladinih organizacija čije su aktivnosti u Rusiji prepoznate kao nepoželjne.

 

Komentari (0)

Evropa