Region

Milatović sa Fon der Lajen: Crna Gora je "pozitivna priča" za EU, u obostranom interesu je da postane članica do 2028.

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

16:33

Milatović sa Fon der Lajen: Crna Gora je "pozitivna priča" za EU, u obostranom interesu je da postane članica do 2028.
Milatović sa Fon der Lajen: Crna Gora je "pozitivna priča" za EU, u obostranom interesu je da postane članica do 2028. - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je danas u Pogorici sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom Fon der Lajen o daljem napretku države na evropskom putu, saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore.

Milatović je istakao da je Crna Gora "pozitivna priča" i za Evropsku uniju i za region, zbog čega je u obostranom interesu intenzivan tempo zatvaranja poglavlja nakon dobijenog IBAR-a, koji je neophodan da bi zemlja ostvarila cilj i postala 28. država članica EU do 2028. godine.

"Do kraja godine očekujemo zatvaranje četiri pregovaračka poglavlja, ali Crna Gora može i mora bolje ukoliko želimo da ispunimo svoj cilj i do 2026. godine zatvorimo preostalih 30 poglavlja. Ne smemo da se zadovoljimo rezultatima koji su ispod očekivanja, prvenstveno građana naše zemlje. Uveren sam da bi članstvo naše zemlje u EU bio i važan pozitivan signal i za druge zemlje kandidate", rekao je Milatović.

Istakao je da je neophodna konstantna saradnja sa EK u cilju ispunjavanja konkretnih obaveza iz pristupnih pregovora, kako se tokom procesa ne bi zanemarila suština, odnosno  kontinuirano jačanje vladavine prava i poštovanje demokratskih procedura.

"Ne želimo da poništimo ranija dostignuća do kojih smo došli tokom procesa i stoga je važno da na vreme detektujemo i prekinemo negativne trendove na unutrašnjem planu koji bi mogli ugroziti naš evropski put", rekao je predsednik Crne Gore. 

On je izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja "Reformske agende Crne Gore 2024-2027. za Instrument EU za reforme i rast" i ocenio da Plan rasta građanima zemlje može da predoči sve konkretne prednosti članstva zemlje u EU.

Milatović je saopštio i da sa svojim timom drži fokus na EU agendi i da koristi svaku priliku da urgira prema relevantnim akterima na unutrašnjem planu da ostanu na visini zadatka i naprave otklon od zabrinjavajućih praksi. 

"Uz želju da Crna Gora iskoristi trenutni zamah politike proširenja, privremeno zatvaranje još četiri poglavlja: 7 - Pravo intelektualne svojine, 10 - Informatičko društvo i mediji, 20 - Preduzetništvo i industrijska politika, 31 - Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, na primeru naše zemlje ću pokazati da politika proširenja ostaje u vrhu EU agende, i da je proces proširenja živ i zasnovan na zaslugama", kazao je Milatović.

Fon der Lajen je u utorak započela posetu Zapadnom Balkanu, posetom Albaniji, zatim Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini a zatim i Srbiji.

Iz Brisela je ranije najavljeno da do posete Fon der Lajen dolazi u važnom kontekstu proširenja, kao i da će fokus biti na procesu proširenja i planovima rasta koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa