Region

Bivši jugoslovenski diplomata Budimir Lončar preminuo u 101. godini, našli ga mrtvog u moru

Komentari

Autor: Index.hr

01/09/2024

-

20:02

Bivši jugoslovenski diplomata Budimir Lončar preminuo u 101. godini, našli ga mrtvog u moru
Bivši jugoslovenski diplomata Budimir Lončar preminuo u 101. godini, našli ga mrtvog u moru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši hrvatski i jugoslovenski diplomata Budimir Lončar preminuo je u 101. godini.

Lončar je umro u popodnevnim satima u svom rodnom Preku na Ugljanu.

Kako piše Antena Zadar, Lončar je pronađen mrtav u moru, nakon čega su očevici odmah pozvali hitnu pomoć i policiju. Portal piše da se trenutno ispituju okolnosti događaja i da je Lončar i u 101. godini bio vrlo vitalan. Prvog aprila ove godine proslavio je 100. rođendan i penzionerske dane najradije je provodio u svojemu rodnom Preku, gde ga je i zadesila smrt.

Lončar je široj javnosti poznat kao bivši hrvatski i jugoslovenski diplomata, a javnost ga pamti i kao zadnjeg ministra spoljnih poslova bivše države te posebnog izaslanika glavnog sekretara Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih. Lončar je bio i savetnik čak dvojice hrvatskih predsednika.

Bio je i pripadnik partizanskog pokreta.

Vest o njegovoj smrti potvrdio je i istoričar Tvrtko Jakovina, koji se od Lončara oprostio na društvenim mrežama.  

"Budimir Lončar, diplomat, partizan, svetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mestu u kojem je rođen 1. aprila 1924", napisao je Jakovina. 

Ko je bio Budimir Lončar

Lončar je rođen u Preku na ostrvu Ugljanu, u tadašnjoj Kraljevini SHS. Bio je aktivan u politici i diplomatiji gotovo 70 godina. 

Političku karijeru započeo je kao član Komunističke partije Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, nakon čega se usmerio na diplomatiju. Od sredine 1950-ih godina je služio u raznim diplomatskim funkcijama u Jugoslaviji, uključujući uloge ambasadora i šefa diplomatskih misija u različitim zemljama.

profimedia

 

Njegova najznačajnija diplomatska dužnost bila je ona ministra spoljnih SFRJ od 1987. do 1991. godine, tokom poslednjih godina postojanja Jugoslavije. 

Lončar je kasnije bio savetnik predsednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u dva mandata, od 2000. do 2010. godine, te Ive Josipovića od 2010. do 2015. godine. 

Komentari (0)

Evropa