Region

Radnik hrvatske pošte otpušten jer je pijan dolazio na posao, sindikat ga brani "jer se leči"

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

18:12

Radnik hrvatske pošte otpušten jer je pijan dolazio na posao, sindikat ga brani "jer se leči"
Radnik hrvatske pošte otpušten jer je pijan dolazio na posao, sindikat ga brani "jer se leči" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Radnik Hrvatske pošte (HP) na području Zagreba, dobio je otkaz jer je često bio pijan na poslu i nije na vreme uručivao pošiljke, a odluci o otkazu usprotivio se sindikat HP tvrdeći da "HP nije uzeo u obzir sve okolnosti slučaja, pre svega da se poštar leči od alkoholizma, da nije namerno počinio povrede radne discipline, kao i da mu treba podsticaj u lečenju".

Radnik je zatim tužio Poštu tražeći da se odluka o otkazu poništi, a kao argument u parnici koristio je protivljenje sindikata, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Ja sam lečeni alkoholičar, posrnuo sam i više nisam mogao da stanem nakon jednog pića. Otišao sam 15 dana u bolnicu na lečenje. Sada sam dobro i molim za još jednu priliku", naveo je poštar.

Sudija je odbacio njegov zahtev, navodeći da iz dokumentacije proizlazi da je poštar krenuo na lečenje tek nakon otkaza u avgustu prošle godine. 

Kao neposredan povod za otkaz Pošta je navela kontrolu na radnom mestu prošle godine u junu, kada mu je izmereno 1,11 promila alkohola. 

Ranije je već bio upozoravan na kršenja discipline - jednom zbog neisporučivanja pošiljke, a drugi put jer je na poslu imao čak 3,17 promila alkohola u krvi.

"Prilikom zadnje kontrole, osim alkohola, utvrđene su i druge velike nepravilnosti u radu. Tačnije, dostava više stotina pošiljaka koje je zadužio kasnila je više od mesec dana, a neke pošiljke su nedostajale, na šta je poštar rekao da ih je izgubio", saopštila je Hrvatska pošta. 

U prethodnom slučaju za jednu pošiljku, koja se vodila kao uručena, utvrđeno je da se nalazila u njegovom domu, što "upućuje na voljni element prikrivanja propusta u radu koji su mogli rezultirati štetom za korisnika i poslodavca", rekli su u HP.

Sudija je potvrdio da je otkaz bio potpuno zakonit i opravdan i naložio otpuštenom radniku da Pošti nadoknadi 625 evra troškova parničnog postupka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa