Region

Linta: Hapšenje petorice Srba iz Orolika politika planskog progona i zastrašivanja Srba

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2024

-

10:44

Linta: Hapšenje petorice Srba iz Orolika politika planskog progona i zastrašivanja Srba
Miodrag Linta - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio skandalozno hapšenje petorice Srba iz sela Orolik kod Vinkovaca, koji su uhapšeni zbog navodnog učestvovanja u zločinu u mestu Berak 1991. godine protiv dvojice pripadnika hrvatskih paravojnih snaga i četvorice civila koje su navodno fizički zlostavljali.

Linta je istakao da je apsolutno jasno da je reč o kontinuitetu politike planskog progona časnih krajiških boraca, s jedne, i politike zastrašivanja i uznemiravanja preostalih Srba u Hrvatskoj s ciljem da se isele sa svojih ognjišta, s druge strane.

Hapšenje je izvršeno 10. jula u ranim jutarnjim satima, a uhapšeni su Branko Macura, Petar Macura, Dragoljub Balinović, Slobodan Vučetić i Milan Martić starosti od 54 do 72 godine, naveo je Linta, a saopštio Savez Srba iz regiona.

On je istakao da su svi uhapšeni čitavo vreme ili veći do vremena nakon rata živeli u Oroliku i bili u svakom trenutku dostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu. Neki od njih su već ranije bili privođeni i procesuirani, ali državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu jer nije imalo nikakvih konkretnih dokaza, naglašava Linta i dodaje da je reč o viđenijim Srbima koji su mirno živeli u svom selu jer nisu počinili bilo kakav zločin.

Većina uhapšenih imaju i državljanstvo Repubike Srbije.

Linta je istakao da hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno niti nepristrasno i da je očigledna namera da se organizuje što više montiranih sudskih procesa protiv pripadnika JNA, Teritorijane odbrane i Vojske i policije Republike Srpske Krajine i da oni budu procesuirani na osnovu pretpostavki i lažnih izjava svedoka saradnika. Linta je pozvao ministarku pravde Maju Popović da osudi hapšenje petorice Srba i da hitno razgovara sa hrvatskim ministrom pravosuđa i uprave Damirom Habijanom o rešavanju njihovog slučaja.

"Ministarka Popović u razgovoru sa Habijanom treba da insistira da Srbija dobije stvarni spisak srpskih veterana protiv koji se vode postupci vezani za ratne zločine", istakao je Linta. On je pozvao Ministarstvo pravde da pruži punu konzularnu, pravnu i finansijsku pomoć uhapšenim Srbima.

Komentari (0)

Evropa