Region

Linta: Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo nastavak otimanja srpske zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2024

-

12:57

Linta: Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo nastavak otimanja srpske zemlje
Miodrag Linta - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo predstavlja nastavak planskog otimanja srpske zemlje i naveo da u navedenom nacrtu stoji da se zemlja vlasnika koji su živi proglašava zelenom površinom.

"Jasno je da je cilj vlasti u federalnom Sarajevu da se urbanstičkim planom na podmukli način otme srpska zemlja i da se koristi za parkove, zone rekreacije, memorijale, mezarja i izgradnju novih naselja", istakao je Linta, a saopštio Savez Srba iz regiona. 

Ukazao je da u tom slučaju Srbi ne mogu svoju zemlju da prodaju ili na njoj nešto da grade ili je koriste u druge svrhe.  

Linta navodi da je javna rasprava o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period 2016. do 2036. godine, koja je održana početkom aprila, samo potvrdila brojne probleme Srba jer im se na beskrupulozan način otima imovina bez ikakve nadoknade. 

"Pored toga, na javnoj raspravi u Vogošći Srbima je otvoreno poručeno da svoju zemlju mogu poneti na cipelama", dodao je Linta i naglasio da je reč o  jasno srbomrzačkoj poruci.

Istakao je da lokalne samouprave svake godine donose nove prostorne, urbanističke i regulacione planove s ciljem otimanja srpske zemlje širom Federacije BiH i da se taj proces odvija daleko od očiju javnosti jer u najvećem broju lokalnih samouprava u Federaciji BiH nema srpskih predstavnika u organima vlasti. 

"Strateški cilj je uništavanje i legalizacija pljačke srpske imovine kako bi se zatrli tragovi viševekovnog postojanja Srba na području Federacije BiH", naveo je Linta.

Prema njegovim rečima, jedini način da se sačuva srpska zemlja i druga imovina jeste da Srbija pruži aktivnu i organizovanu pomoć i podršku oštećenim Srbima. 

"Srbija treba da osnuje posebnu državnu instituciju, tj. Kancelariju za Srbe u regionu koja bi imala pravne službe za Hrvatsku i BiH, stručne i odgovorne ljude i ozbiljan budžet i koja bi se borila za poštovanje ljudskih prava Srba u Federaciji BiH, Hrvatskoj i šire u regionu. Jedno od ljudskih prava jeste i pravo na slobodno raspolaganje svojom imovinom", naveo je Linta u saopštenju.  

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa