Region

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu krajem juna na dnevnom redu Skupštine Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2024

-

16:23

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu krajem juna na dnevnom redu Skupštine Crne Gore
Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu krajem juna na dnevnom redu Skupštine Crne Gore - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sednici kolegijuma da će Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna, saznaju nezvanično podgoričke Vijesti.

Sutra bi, kažu, trebalo da bude održana nova sednica kolegijuma, u vezi zakona potrebnih za dobijanje Izveštaja o proceni ispunjenosti merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Grupa poslanika vlasti predala je 17. maja u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Oni su to učinili nekoliko sati nakon sastanka šefova poslaničkih klubova u zgradi parlamenta, na kom nije bilo dogovora o predlogu lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića da tekst rezolucija odmah uđe u parlamentarnu proceduru, već je bilo odlučeno da premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) i šef Skupštine Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) treba da se dogovore o tom pitanju. Međutim, predlog je, ipak, predat.

Od partija vlasti, nisu ga jedino potpisali poslanici dveju albanskih koalicija - Albanskog foruma i Albanske alijanse. Većina za usvajanje rezolucije postoji i bez njihova tri glasa.

U predlogu piše da su u Jasenovcu, u periodu od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi.

Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

 

Navodi se da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine.

"Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije", stoji u dokumentu.

Piše i da se podstiče obeležavanje 22. aprila kao dana sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

"Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obeležavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sećanju na žrtve genocida u Jasenovcu...", navedeno je u predlogu rezolucije.

Zahtev da se podnese predlog rezolucije ispostavio je prošle sedmice Milan Knežević, poručujući da to treba da učini Spajić. Zahtev je usledio nakon što je premijer saopštio da će Crna Gora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržati predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa