Region

U Severnoj Makedoniji se održavaju parlamentarni i predsednički izbori

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

08/05/2024

-

08:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Severnoj Makedoniji se održavaju predsednički i parlamentarni izbori, a građani će glasati na 3.480 biračkih mesta, na kojima će biti postavljene dve glasačke kutije. Biračka mesta su otvorena u sedam sati, a biće zatvorena u 19 časova. Prvi preliminarni rezultati Državne izborne komisije očekuju se oko 23:30 časova.

Pravo glasa na predsedničkim izborima ima 1.814.317 birača, a na parlamentarnim još 1.033 birača više, jer je toliki broj glasača stekao punoletstvo od 24. aprila, kada je održan prvi krug izbora za predsednika.

U trci za predsednika su dvoje kandidata, Gordana Siljanovska Davkova iz stranke VMRO-DPMNE i Stevo Pendarovski, dosadašnji predsednik koga je kandidovala koalicija stranaka predvođena socijaldemokratama.

U prvom krugu, Siljanovska Davkova je imala dvostruko više glasova od Pendarovskog, a u drugom krugu, predsednik će biti izabran većinom glasova, ukoliko je na izbore izašlo 40 posto birača.  

Na parlamentarnim izborima, na 17 lista se nalazi 1.755 kandidara, a za Sobranje se bira od 120 do 123 poslanika, od čega se 120 poslanika bira po proporcionalnom modelu, odnosno postoji šest izbornih jedinica, a u svakoj se bira 20 poslanika. Tri člana parlamenta se biraju u izbornoj jedinici koju čine Evropa, Afrika, Severna i Južna Amerika, Australija i Azija.

Na izborima učestvuju i tri stranke Srba, a glasači Albanci izlaze na izbore u dva velika koaliciona bloka, Demokratska unija Albanaca i Evropski savez, u kome je i stranka Samoopredeljenje, lidera AljbinaKurtija. Do sada je uglavnom vlada formirana na osnovu principa “pobednik sa pobednikom”, odnosno od makedonske partije ili koalicije sa najviše glasova, sa pobednikom u albanskim sredinama.

Kako je saopštila Državna izborna komisija, za ove izbore je akreditovano 1.303 domaća i 860 međunarodnih posmatrača, kao i 83 strana novinara. 

Juče su glasala raseljena lica, zatvorenici, bolesni i građani u staračkim domovima, a uoči izbora, prijavljene su nepravilnosti, kako je objavljeno, jer su pojedini članovi biračkih odbora u Velesu i Ohridu, fotografisali glasačke listiće i izborne liste.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa