Region

Dodik: Podržavaju rezoluciju o Srebrenici iz spekulativnih razloga

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

09:40

Dodik: Podržavaju rezoluciju o Srebrenici iz spekulativnih razloga
Milorad Dodik - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, definitivno sahranjuje BiH, jer sahranjuje mogućnost da se dva naroda pomire, a oni koji podrže njeno usvajanje to rade iz spekulativnih razloga.  

"To je dosipanje soli na ranu. Bošnjaci muslimani neće dobiti ništa od toga osim likovanja, a Srbi će to odbiti i ništa od toga neće primenjivati", rekao je Dodik u intervjuu za "Russia Today", prenosi Srna.  

Predsednik Republike Srpske je ukazao da su strani faktori počeli da kvalifikuju ponašanje Srba kao genocidno i pre nego što se išta desilo, te da su najavljivali da se Srbi navodno pripremaju za genocid.  

"Oko 40 zemalja će biti protiv"

Na pitanje koje će države osim Rusije glasati protiv rezolucije o Srebrenici, Dodik je rekao da veruje da će biti oko 40 zemalja koje "razumeju situaciju".  

"Ne bih licitirao, ali po onome što znam, oko 40 zemalja će biti protiv. To nije malo kada uzmete u obzir da će njih 70, a možda i više biti uzdržano. Onda to znači da definitivna većina u Generalnoj skupštini UN neće glasati 'za'", rekao je Dodik.  

Ako u zbiru natpolovična većina glasova bude uzdržana i protiv rezolucije, kaže Dodik, onda to znači da većina globalne zajednice ne misli da se u Srebrenici desio genocid.  

"To onda znači da oni koji su 'za', to rade iz spekulativnih razloga", rekao je Dodik.  

Predsednik Republike Srpske veruje da je inicijativa o rezoluciji o Srebrenici usklađena sa odlukom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, da bi se tako izvršio pritisak na srpski narod.  

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

"U Statutu Saveta Evrope piše da zemlje članice mogu biti samo članice UN, a Kosovo to nije. To kršenje pravila u trenutku kada njima to odgovara govori koliko oni sve smišljaju. Apsolutno mislim da je to koordinisano, a na kraju krajeva isti su promoteri svih tih događaja", rekao je Dodik.  

Podsetio je da je Sud za ljudska prava koji je uspostavljen na nivou međunarodnog faktora u BiH svojevremeno zatražio da se naprave dva izveštaja - za Srebrenicu i za Sarajevo.  

"Onaj koji je bio za Srebrenicu je tretirao samo stradanje Bošnjaka muslimana, a ne i Srba na prostoru Srebrenice, kojih je bilo oko 3.500", podseća Dodik i pita šta je sa izveštajem o stradalim Srbima u logorima u Sarajevu koje su držali muslimani, a kojih je bilo više nego stradalih Bošnjaka u Srebrenici.  

Dodik je rekao da ga je iznenadilo što je Ruanda jedan od inicijatora rezolucije.  

"U Srebrenici imate dokaze da je Vojska Republike Srpske odvojila žene i decu i prebacila na teritoriju koju su kontrolisali muslimani. U Ruandi je ubijeno 970.000 pripadnika jednog naroda od drugog naroda. Ubijeni su žene, deca, starci, muškarci, niko nije pravio razliku. Sada Ruanda, verovatno perući svoju istoriju pokušava da se stavi na stranu rezolucije. Sram ih bilo", rekao je Dodik.

"BiH se raspada, to je nemoguća zemlja"

Dodik je rekao i da se sistem spoljne politike BiH raspao, jer ambasadori iz bošnjačkog naroda glasaju po zahtevu svojih političkih partija, a ne institucija BiH, ocenivši da to pokazuje da je BiH nemoguća zemlja.

Dodik je s tim u vezi naveo primer ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, koji je bez odluke BiH podneo rezoluciju o Srebrenici Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Republike Srpske je rekao i da se raspad sistema spoljne politike BiH ogleda i u tome da Predsedništvo BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku zemlje, nema jedinstven stav o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, iako BiH nije priznala Kosovo kao državu.

Dodik je upitao kako onda neko može da glasa da samoproglašeno Kosovo uđe u neku međunarodnu organizaciju.

"BiH se u svemu, pa i u ovom slučaju pokazuje kao nemoguća zemlja. Kako onda možete da budete ljuti na Srbiju kada bi ona jednog dana rekla 'dobro, pošto vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije evo i mi ne poštujemo teritorijalni integritet BiH i podržavamo nezavisnost Republike Srpske'. Kako bi oni reagovali, šta bi uradili?", upitao je Dodik, navodeći da bi onda zavladala opšta histerija.

Sve to, ocenio je Dodik, govori da nema ni unutrašnjeg, ni regionalnog ni globalnog pitanja oko koga u BiH ne postoje "dramatične i definitivne razlike".

"To je sad stvar BiH i njenog minimalnog dostojanstva i kontinuiteta, ali se sistem spoljne politike BiH raspao - ne postoji. Imate ambasadore po svetu, muslimane, koji glasaju kako kaže njihova politička partija, a ne organi BiH i to govori da se sve raspalo", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Komentari (0)

Evropa