Novac

Korisnici ruske Sberbanke u Hrvatskoj i Sloveniji ograničeno do svog novca, šta je sa Srbijom - oglasili se NBS i banke

Komentari

Autor: Zlatica Radović

28/02/2022

-

16:23

Korisnici ruske Sberbanke u Hrvatskoj i Sloveniji ograničeno do svog novca, šta je sa Srbijom - oglasili se NBS i banke
Korisnici ruske Sberbanke u Hrvatskoj i Sloveniji ograničeno do svog novca, šta je sa Srbijom - oglasili se NBS i banke - Copyright profimedia, Logo

veličina teksta

Aa Aa

AIK Banka je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje vlasništva nad Sberbank Srbija, saopšteno je iz Sberbank Srbija. Ova vest trebalo bi da umiri oko 180.000 klijenata koji su se zabrinuli zbog situacije u kojoj se našla ova banka na globalnom nivou, posle sankcija koje je Evropa uvela pojedinim ruskim finansijskim institucijama.

U Hrvatskoj Sberbanci su uveli dvodnevni moratorijum na osnovu kojeg klijenti ne mogu da raspolažu sa više od 1.000 evra, dok je centralna banka Slovenije saopštila da su poslovnice ruske Sberbank u Sloveniji od danas zatvorene, a da si usluge te banke su privremeno ograničene samo na kartično poslovanje, pri čemu je podizanje novca na bankomatima limitirano na 400 evra dnevno. 

Jutros su se ispred pojedinih poslovnica u Beogradu formirali redovi, jer su klijenti zabrinuti za svoju ušteđevinu, hteli da podignu novac. Kako su u Sberbanci Srbija nezvanično izjavili za Euronews Srbija, u poslovnicama u našoj zemlji ne postoje ograničenja i klijenti će u svakom trenutku moći da raspolažu svojim novcem. 

Oni očekuju da Sberbank Srbija izbegne scenario banaka iz regiona, jer su sankcije koje Evropa uvodi ruskim bankama zatekle pri samom kraju postupka promene vlasništva. Ruski finansijski džin počeo je da se povlači sa Balkana prošle godine, kada je ovu finansijsku instituciju u našoj zemlji kupila domaća AIK Banka. Kako je saopšteno danas, ta transakcija se uspešno završava. 

NBS: Banka je likvidna, a ulozi građana sigurni

I NBS je jutros saopštila da je Sberbank Srbija visoko likvidna i dobro kapitalizovana i da se na nju ne odnosi procena Evropske centralne banke (ECB) o mogućem bankrotu zbog velikog odliva depozita, koji je registrovan u podružnicama u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Wikipedia.org/Lumen roma

 

"Ova banka, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu, i navedene odluke se ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija", naveli su iz NBS.

Centralna banka je ocenila da će na poslovanje Sberbank Srbija dodatno pozitivno uticati i činjenica da je dala prethodnu saglasnost, po zahtevu AIK banke, za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija, te da je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija.

AIK Banka: Integracija u narednom periodu

Na ovaj način, AIK banka će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto. Završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka preuzima više od 180.000 klijentata, fizičkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra.

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je u saopštenju zadovoljstvo uspešno završenom kupoprodajom, istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK Banke u pogledu daljeg razvoja.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

On je objasnio da u narednom periodu predstoji integracija i izrazio uverenje da će i taj proces veoma brzo i uspešno biti kompletiran.

"Spremnost i volja za sinergijom postoji i na jednoj i na drugoj strani, a to je svakako najvažnije kada se dva uspešna tima integrišu u banku koja će u svemu biti još uspešnija", izjavio je
Bošković. 

Hrvatska: Dvodnevni moratorijum

Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorijum posle čega će biti doneta odluka o sledećem koraku, a do tada će hrvatski građani i preduzeća moći dnevno da raspolažu sa oko 1.000 evra, odnosno do 7.280 kuna.

Kako se naglašava u saopštenju, nezavisno od konačne odluke o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su do 100.000 evra u skladu sa Zakonom o sistemu osiguranja depozita, pa je u tom smislu više od 90 odsto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

"Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, Evropska unija i Sjedinjene Države donele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utiticaj i na poslovanje Sberbank", podsetila je Hrvatska narodna banka, prenela je Hina.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti Evropska centralna banka u ponedeljak je objavila da Sberbank d.d. propada ili će verovatno propasti. Kako je saopšteno, Evropska centralna banka, u skladu sa svojim mandatom, o tome je obavestila Jedinstveni odbor za restrukturiranje banaka, koji je ustanovio da banka propada ili će verovatno propasti i doneo odluku o moratorijumu poslovanja Sberbank, na osnovu koje je Hrvatska narodna banka donela odgovarajuće rešenje. Moratorijum će trajati do utorka, 1. marta, do 23:59:59. Do isteka moratorijima Jedinstveni odbor za restrukturiranje banaka doneće odluku o sledećem koraku uzimajući u obzir očuvanje finansijske stabilnosti i javni interes.

Slovenija: Zatvorene poslovnice

Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od danas su zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane zbog posledica ruskog napada na Ukrajinu. Kako je objavila slovenačka središnja banka (Banka Slovenije), ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srede ujutru, do kada su isplate i uplate takodje ograničene na 400 evra po danu, prenosi agencija Hina.

"Za komitente to znači da se od ponedeljka do srede ujutru poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U medjuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način spašavanja banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje za sve njene komitente", navodi u saopštenju Banka Slovenije.

Navodi se i da je Sberbank jedina banka u Sloveniji koja je u ruskom vlasništvu, dok sve ostale banke posluju normalno.

Sberbank Slovenija je danas objavila na svojim internet stranicama da je "u svetlu nedavnih geopolitičkih dogadjaja" u vrlo kratkom vremenu zabeležila značajan odliv sredstava klijenata, da su ostale usluge banke privremeno nedostupne, a poslovnice zatvorene, te da se traže rešenja kako bi se obezbedio nesmetan rad svih njenih klijenata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis