Biznis vesti

Kupus skuplji za 50 dinara: Koji je najbolji recept za kiseli kupus

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Marija Nikitović

03/11/2024

-

17:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Visoke temperature i suša uticale su kako na ponudu voća i povrća tako i na njihovu cenu. Najveće oscilacije su kod cene kupusa koji je prošle godine koštao od 30 do 50, a ove od 70 do 100 dinara po kilogramu. Tako su cene kupusa ovih dana pravo iznenađenje i za prodavce i za kupce u čačanskom kraju.

Milica Grujović iz Mojsinje kaže da je malo iznenađena s obzirom na to da su rani kupus zafrezerovali pod sitnilicu.

"To je bilo 10 dinara, osam dinara, niko ga neće", dodaje ona.

Grujović je navela da je cena kupusa prošle godine u ovo vreme bila je 40 dinara. 

"Posle Aranđelovdana ja sam ga prodavala za 20 dinara na magistrali. Realna cena je 50 dinara, toliko on košta - radnici, zalivanje, đubrivo, gorivo", kaže ona.

Kupcima možda nije svejedno, ali ne odustaju od domaće zimnice. Tako Slađana Janković iz okoline Čačka navodi da uvek sprema zimnicu zbog svoje dece i svoje porodice.

Kreće i sezona kiselog kupusa, omiljene zimske namirnice.

"Najveća potražnja kiselog kupusa, pošto u suštini i izvozimo dosta, jeste taj novembar, početak decembra, do kraja decembra kada prestaje", rekao je Miloš Jevtović iz Mrčajevaca. 

Na pitanje ima li neki dobar recept za domaćice, Jevtović kaže da je najbolji zreo kupus, u koji se stavlja pet odsto soli u odnosu na količinu kupusa i kiseli kupus će biti dobar.

Bez obzira na cenu i kupusa i mesa ove godine, čini se da sarma kao kraljica svake trpeze, a posebno slavske, ipak neće izostati ni ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis