Biznis vesti

Potražnja za korporativnim kreditima u evrozoni raste prvi put od 2022, očekuje se i dodatni rast

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

17:14

Potražnja za korporativnim kreditima u evrozoni raste prvi put od 2022, očekuje se i dodatni rast
Potražnja za korporativnim kreditima u evrozoni raste prvi put od 2022, očekuje se i dodatni rast - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potražnja za korporativnim kreditima u evrozoni raste prvi put od 2022. godine, objavila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Oktobarska anketa o kreditiranju banaka takođe je pokazala da su kreditni standardi za kompanije u trećem kvartalu 2024. ostali nepromenjeni, prvi put nakon dve godine stalnog pooštravanja, prenosi Blumberg.

Potražnja za stambenim kreditima je znatno porasla, dok je potražnja za potrošačkim kreditima porasla umerenijim tempom, u oba slučaja zbog pada referentnih kamatnih stopa u evrozoni.

Banke u evrozoni očekuju da će u četvrtom kvartalu 2024. zabeležiti dodatni porast tražnje za pozajmicama, posebno za stambenim kreditima.

Velika većina ekonomskih stručnjaka, čak 90 odsto, smatra da će Evropska centralna banka (ECB) u oktobru i decembru smanjiti kamatnu stopu za po 25 baznih poena, navedeno je u prošlonedeljnoj anketi Rojtersa.

Prema rezultatima ankete, 70 od 75 anketiranih eksperata smatra da će Evropska centralna banka 17. oktobra sniziti kamatnu stopu na depozite za 25 baznih poena na 3,25 odsto, dok samo pet prognozira da neće biti nikakvih promena.

Pored toga, 68 od 75 ekonomista očekuje da će ECB i u decembru sniziti kamatnu stopu na depozite za 25 baznih poena, tako da će ona na kraju godine iznositi tri odsto.

Komentari (0)

Biznis