Biznis vesti

Sistemom eAkcize biće smanjeno administrativno opterećenje obveznika akcize

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

11:25

Sistemom eAkcize biće smanjeno administrativno opterećenje obveznika akcize
Sistemom eAkcize biće smanjeno administrativno opterećenje obveznika akcize - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radom na sistemu elektronskih akciza (eAkcize), koji predstavlja centralizovanu platformu za digitalizaciju procesa u vezi sa prometom akciznih proizvoda, cigareta, nesagorevajućeg duvana, alkoholnih pića i kafe, biće ubrzani procesi podnošenja zahteva za izdavanje kontrolnih akciznih markica, kao i njihovo preuzimanja, objavilo je Ministarstvo finansija.

Takođe biće smanjene potrebe za fizičkim odlascima u nadležne institucije sa pratećom dokumentacijom, čime će se značajno smanjiti administrativno opterećenje obveznika akcize.

Kako je navedeno, obveznici će na sistemu biti odgovorni za evidentiranje iskorišćenih, neiskorišćenih i oštećenih markica, a na osnovu ovih evidencija, biće automatizovan proces popunjavanja kvartalnih izveštaja koje su obveznici dužni da podnesu Ministarstvu finansija u zakonski predviđenom roku.

Pored ubrzanja procesa preuzimanja akciznih markica, digitalizovaće se proces podnošenja zahteva za dobijanje, obnavljanje i ukidanje akcizne dozvole, kao i pregled važećih dozvola za akcizna skladišta, čime će se administracija i izdavanje rešenja u potpunosti vršiti putem sistema eAkciza.

Takođe, pored prevođenja postojećih procesa u elektronski format na sistemu eAkcize, a u skladu sa sporazumom sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Direktivom Evropske unije 2014/40, biće uveden i poseban modul za praćenje kretanja cigareta i nesagorevajućeg duvana kroz čitav lanac distribucije.

Svi učesnici u lancu distribucije biće u obavezi da prilikom otpreme i prijema pojedinačnih i zbirnih pakovanja cigareta i nesagorevajućeg duvana u svojim objektima, izvrše skeniranje i te informacije proslede sistemu eAkciza.

Uvođenje ovog modela za sledljivost duvanskih proizvoda povećaće transparentnost prometa cigareta i nesagorevajućeg duvana, tako da će se za svaki proizvod znati trenutna lokacija i prethodna istorija kretanja, odnosno biće poznato kretanje svakog pojedinačnog i zbirnog pakovanja od proizvodne linije do otpremanja u prvi maloprodajni objekat.

Ovo znači da će sistem eAkciza značajno doprineti u smanjenju plasmana ove tri vrste akciznih proizvoda na crno tržište, čime će se dodatno ojačati borba protiv sive ekonomije.

Korisnici sistema eAkcize su: Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Uprava carina, Uprava za duvan, Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, obveznici akcize i trgovci na veliko i trgovci na malo duvanskim proizvodima.

Uvođenje sistema eAkciza propisano je Zakonom o akcizama koji je usvojen u oktobru 2023. godine, dok je način korišćenja sistema i pripadajućih modula bliže opisan u usvojenim podzakonskim aktima.

Prijava na sistem vrši se putem portala za elektronsku identifikaciju korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili ConsentID aplikacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis