Biznis vesti

Republički zavod za statistiku: Broj putnika u međunarodnom saobraćaju veći za 12,7 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

13:25

Republički zavod za statistiku: Broj putnika u međunarodnom saobraćaju veći za 12,7 odsto
Republički zavod za statistiku: Broj putnika u međunarodnom saobraćaju veći za 12,7 odsto - Copyright Tanjug/BEG AIRPORT, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj prevezenih putnika u prvih šest meseci 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, veći je za 5,2 odsto, pri čemu je prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju povećan za 4,4 odsto, a u međunarodnom saobraćaju za 12,7 odsto, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

U vazdušnom saobraćaju došlo je do rasta od 11,1 odsto, prevoz u drumskom saobraćaju veći je za 2,9 odsto, dok je prevoz putnika u železničkom saobraćaju povećan za 19,7 odsto.

Količina robe prevezene u prvom polugodištu 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, veća je za tri procenta.

Vazdušni i drumski saobraćaj beleže rast u količini prevezene robe, dok saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima, cevovodni i železnički saobraćaj beleže pad.

Saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima beleži pad u količini prevezene robe od 8,1 odsto, a obim rada, iskazan u tkm, smanjen je za 0,1 odsto.

Transport nafte cevovodima opao je za 23,8 odsto u količini prevezene nafte, dok je transport prirodnog gasa veći za 37,6 odsto.

U graničnom prometu drumskih putničkih vozila u prvom polugodištu 2024. godine, u ulazu, zapaža se rast broja vozila domaćih registracija od 9,6 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Od ukupnog broja vozila sa stranom registracijom koja su ušla u našu zemlju najviše čine vozila sa registracijom Nemačke i Rumunije.

Klasične poštanske usluge u prvom polugodištu 2024. godine beleže pad u odnosu na isti period 2023. godine.

Kod pismonosnih pošiljki beleži se pad od 4,5 odsto, a kod paketskih pošiljki beleži se rast u odnosu na isti period prošle godine od 37,3 odsto. Usluge platnog prometa beleže pad od 5,5 odsto.

U fiksnoj telefoniji zapaža se pad od 22,4 odsto, dok je u mobilnoj telefoniji zabeležen rast od 0,4 odsto.

Ukupan broj zaposlenih u saobraćaju veći je za 2,2 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis