Biznis vesti

BELEXsentiment za septembar 2024. godine iznosi 117,31 poena

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

09:48

BELEXsentiment za septembar 2024. godine iznosi 117,31 poena
Beogradska berza - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

BELEXsentiment za septembar 2024. godine iznosi 117,31 poena i označava zonu blagog rasta očekivanja na domaćoj berzi, objavila je Beogradska berza.

Investitori na našem tržištu, kako je navedeno, očekuju još jedan mesec pozitivnih prinosa, koji bi bio treći u nizu, što se negde i poklapa sa opštim sentimentom na tržištima koji je prisutan od polovine prethodnog meseca. BELEXsentiment ima baznu vrednost 100, a može imati vrednost u intervalu od nula do 200, pri čemu vrednosti BELEXsentimenta manje od 100 ukazuju na negativna očekivanja tržišnih učesnika.

U prethodnom mesecu, index BELEX15 je zabeležio rast od 6,15 odsto, dok je BELEXline dobio 4,50 odsto na svojoj vrednosti.

U odnosu na početak godine, indeks BELEX15 je u plusu za 23,95 odsto, dok je vrednost BELEXline viša za 23,97 procentnih poena.

Ukupan ostvareni promet u avgustu na berzi iznosio je 15,6 miliona evra, od čega se 88 odsto prometa odnosi na državne obveznice.

U prometu akcijama najviše se trgovalo vlasničkim hartijama izdavaoca Aerodrom Beograd a.d. u ukupnom iznosu 230.000 evra, dok su najveći rast cene zabeležile akcije Lasta a.d. Beograd od 25 odsto.

Šta očekuje tržište?

Na svetskim tržištima, prethodni mesec je obeležila izrazita volatilnost.

Početkom avgusta imali smo slučaj nekoliko nadovezanih pokazatelja koji su išli u prilog činjenici pogoršanju stanja u privredi i padu sentimenta na tržištu.

Naime, pogoršani podaci o proizvodnji i zapošljavanju u SAD izazvali su bojazan na tržištu da je FED zakasnio sa početkom popuštanja monetarne politike i da je granica ulaska u recesiju veoma blizu.

Slično stanje je bilo i na evropskom kontinentu, gde su dokazi o lošem stanju nemačke ekonomije povećali zabrinutost u vezi sa održivošću oporavka u evro zoni, te su prvi dani avgusta doneli pad berzi sa obe strane Atlantika od više od šest odsto.

Naknadni podaci iz realnog sektora su delovali umirujuće, ukazivali na "meko sletanje" američke privrede i umanjili rizik od recesije, a pozitivni signali u vidu daljeg približavanja inflacije ciljanim nivoima, ulili su dozu samopouzdanja centralnim bankama u pogledu sledećih koraka monetarne politike.

profimedia

 

Do kraja meseca index S&P kao i DAX index su nadoknadili početne minuse i završili mesec sa rastom većim od dva odsto.

Očekivanja tržišta su trenutno u pravcu smanjenja referentnih kamata u septembru od strane američke i evropske centralne banke od minimum 25 baznih poena, uz još nekoliko istovetnih smanjenja do kraja godine.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije prethodnog meseca nije menjao referentnu stopu, koja je ostala na nivou šest odsto.

Očekivana pauza nakon dva uzastopna smanjenja od 0,50 odsto kumulativno, i činjenice da je potrebno vremena za sagledavanje efekata prethodno preduzetih mera.

Međugodišnja inflacija u julu je iznosila 4,3 odsto, nešto viša u odnosu na prethodno očitavanje, ali i dalje u granicama ciljanog koridora.

Očekuje se mirnije kretanje inflacije u narednim mesecima, a buduće odluke o monetarnoj politici zavisiće od kretanja eksternih i domaćih faktora koji utiču na inflaciju i inflatorna očekivanja.

Pozitivan signal o stanju javnih finansija i perspektivi srednjeročnog privrednog rasta je stigao poslednjeg dana avgusta od agencije Moody’s, koja je povećala izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije na pozitivne.

Trenutno sve tri najeminentnije svetske rejting agencije imaju pozitivne izglede za povećanje rejtinga naše zemlje na investicioni, dok je sledeća revizija od S&P Global Ratings u oktobru.

Komentari (0)

Biznis